Astronautika: misije

pdf

DONOŠENJE KAMENJA SA MESECA I ISTRAŽIVANJE MARSA

Posle ogromnog uspeha misije „Chang'e 3" i slanja lunarnog rovera, mnogi se pitaju kakvi su budući kineski planovi u istraživanju solarnog sistema. Iako detalji nisu potpuno objavljeni, ova azijska zemlja ima u vidu nekoliko zaista ambicioznih lansiranja.


planoviKine

Podsetimo se da je od 2007. do danas Kina postavila tri kosmičke sonde u Mesečevu orbitu, spustivši jednu od njih na površinu, a drugu poslavši ka asteroidu (4179) Toutatis. Dok čitaš ove redove (udobno zavaljen u ležaljci ispod drvoreda palmi ), jedna kineska sonda se nalazi na Mesecu („Chang'e 3") a druga je u heliocentričnoj orbiti 65 miliona kilometara daleko od Himalaja („Chang'e 2"). Nije loše ako se setimo da do pre samo deset godina kineski program za istraživanje Sunčevog sistema nije ni postojao. Ali kakvi su izgledi za budućnost?

Očito je da Kina želi da nastavi sa programom lunarnih istraživanja, ali sve više ima naznaka koji ukazuju na Mars kao sledeću destinaciju azijskih sondi. Početkom 2015. godine na Mesec će biti lansiran „Chang'e 4". Izgrađen kao rezerva „Chang'ea 3", „Chang'e 4" će biti vrlo sličan njemu i verovatno će nositi još napredniji rover. Time će Kina nastaviti praksu lansiranja sondi u paru: „Chang'e 2" je bio izrađen kao rezerva „Chang'eu 1" i lansiran je 2010. godine. Međutim, on nije bio identičan aparat, već je imao ugrađene nove i bolje instrumente. Shodno tome, očekuje se i da će „Chang'e 4" imati makar nekoliko unapređenja u odnosu na svog blizanca.

change

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(12 strana, 833 KB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...