Astronautika: misije

Dvadeset šestog marta 2014. u 01.17.23č (po moskovskom vremenu) sa lansirne rampe broj 1 kosmodroma Bajkonur raketom-nosačem (RN) “Sajuz FG” u orbitu je poleteo kosmički brod (KB) “Sajuz TMA-12M”. Posle 528 sekundi, KB je odvojen od trećeg stepena RN i ušao u orbitu parametara:

  • Nagib – 51.67 stepeni
  • Period – 88,81 minuta
  • Perigej – 199,55km
  • Apogej – 261,67km.

Na brodu se nalazi posada MKS-40 (pozivni znak “Utjos” – “Litica”) u sastavu:

  • Komandant broda Aleksandar A. Skvarcov (“Roskosmos”, 48 godina, drugi let)
  • Brodski inžnjer Oleg G. Artemjev (“Roskosmos”, 44, prvi let,)
  • Brodski inžnjer Steven R. Svonson (Steven R. Swanson, 54, treći let, NASA).

posadaPosada MKS-40 – Svonson, Skvarcov i Artemjev

Malo statistike - sa lansiranjem KB “Sajuz TMA-12M” započeta je 294. kosmička misija sa ljudskom posadom (125. u SSSR/Rusiji). MKS-40 je 75. let u okviru programa MKS, dok je “Sajuz TMA-12M” 38. ruski KB ove serije lansiran prema MKS. Konačno, ovo je 47. lansiranje RN “Sajuz FG”.

Kao i u prethodne četiri misije, spajanje KB “Sajuz TMA-12M” sa MKS je trebalo da bude obavljeno po takozvanoj “brzoj šemi”, za vreme četvrte orbite, u 07.04č. Medjutim, posle uspešno obavljenih korekcija putanje leta tokom prve dve orbite, kada je brod krenuo u finalnu etapu susreta sa stanicom, zbog problema na njegovom sistemu za orijentaciju, odlučeno je da se operacije susreta i spajanja prekinu, a posada naloženo da predje na rezervnu “dodnevnu” varijantu spajanja. “Brza” šema spajanja obuhvata četiri etape (obeležene kao DV) korekcije putanje leta uz osam impulse (paljenja raketnog motora). Posle svake korekcije, iz Kontrole leta se u brodski kompjuter ubacuju novi podaci o položaju KB i MKS, sa parametrima sledeće korekcije. Do problema u radu sistema za orijentaciju je došlo za vreme pretposlednje treće etape (DV3), na trećoj orbiti, kada brodski kompjuter nije prosledio komandu raketnom motoru KB da se aktivira (ovaj impuls je trebao da traje 24 sekundi). Novi pokušaj spajanja planiran je za petak, 28. marta.    

Kada, nadajmo se, budu stigli na MKS, Skvarcova, Artemjeva i Svonsona će tamo dočekati članovi posade MKS-39, komandant Koići Vakata (Japan), Mihail Tjurin (Rusija) i Ričard Mastrakio (SAD). Vakata, Tjurin i Mastrakio se vraćaju na Zemlju 14. maja. Već krajem maja na MKS treba da stignu članovi rusko-američko-evropske posade. Očigledno, kako je zavisnost Evrope i SAD od Rusije u sferi kosmičkih letova daleko veća od zavisnosti Rusije od Zapada, nema govora o bilo kakvim “kosmičkim” sankcijama prema Rusiji zbog dogadjanja u Ukrajini.

Nova misija će obilovati zanimljvim dogadjajima. Biće tu na stotine eksperimenata, najmanje dva izlaska u otvoreni kosmos, radovi sa nekoliko teretnih brodova (već u aprilu sa MKS je planirano spajanje teretnih brodova Dragon kompanije SpaceX i ruskog broda “Progres M-23M”). Planirano je da misija Skvarcova, Artemjeva i Svonsona traje do sredine septembra 2014.

DSC 73651

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 1 dan ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 4 dana ranije

Foto...