Astronautika: misije

Kada je europska letjelica Mars Express krajem 2003. godine dospjela u Marsovu orbitu na njegovu površinu odaslan je nevelik lander Beagle 2. Mars Expres svih je ovih godina aktivan no Beagleu 2 se od trenutka lansiranja izgubio svaki trag. Nagađalo se kako je lander možda promašio cijeli planet, tvrdu odario o tlo i raspao se, zapeo između stijenja...

Svemu tome sada je došao kraj. Beagle 2 nalazi se na Marsu u nepotpunom radnom položaju. Fotografije visoke rezolucije NASAina Mars Reconnaissance Orbitera (MRO) pokazuju kako Beagle 2 leži na tlu područja Isidis Planitia smještenog gotovo na ekvatoru crvenog planeta. Iako nikada nećemo točno saznati što je pošlo po zlu, vidljivo je kako je Beagle 2 uspješno sletio, otvorio dva od četiri solarna panela i tako ostao zauvijek. Božićna radio tišina ljeta Gospodnjeg 2003 traje do danas. Profesor Mark Sims sa University of Leicester, član Beagle 2 tima pojašnjava kako sada napokon mogu „mirno spavati“. Njihova je letjelica (iako je svima bilo poznato kako je misija zbog vremenskog i financijskog škripca bila visokorizična) uspješno sletjela na Mars, odnosno odradila prvu fazu. Što je pošlo po zlu u drugoj fazi i zašto nisu sva četiri solarna panela razvijena ostat će misterij. Profesor Sims nadodaje kako nepotpuno razvijanje panela automatski znači nemogućnost podizanja antene a samim tim i komunikacije. Lander je vrlo vjerojatno bio u operativnom stanju ali bez antene nije poslat signal na Zemlju a samim tim ni do njega nisu stigle naredbe sa Zemlje. Beagle 2 je ubrzo potrošio električnu energiju iz baterija i utihnuo čak i prije nego li je progovorio.

beagle 2 lander on mars

Prve naznake pronalaska landera publicirao je 2013. Michael Croon, bivši član Mars Express tima. On je tada alarmirao Beagle 2 tim iz Engleske a NASA je sa posebnom pažnjom odradila fotografiranje suspektnog područja HiRISE kamerom na MRO. Na fotografijama rezolucije 30cm/1px osim Beagle 2 (1.9x1.6m) uočeni su i zaštitni štit te padobran. Dr David Parker, voditelj Britanske svemirske agencije kaže kako se sada povijesne knjige moraju nanovo pisati i uvažiti činjenicu kako je Britanski (Europski) lander uspješno sletio na Mars u Božićnoj noći 2003.

Beagle 2 je proizvod Britanske svemirske agencije. Dizajniran je za 180 dana operativnog rada ispitivanja tla i atmosfere te potrage za životom na Marsu. Buđet misije; 48 milijuna £.

beagle 2 on mars

Osobni dojam autora teksta, a nakon svih dostupnih činjenica, svodi se na to kako je Beagle 2 napravio veliki dio posla. Nedostajalo samo malo sreće pa da lander mjesecima šalje podatke sa Marsove površine. U svakom slučaju status Beagle 2 se u svjetskoj riznici znanja sada mora promijeniti; iz neuspješne misije u dijelomično uspješnu misiju. Jer nemojmo zaboraviti kako je posao dizajniranja i konstrukcije neke međuplanetarne letjelice iznimno složen posao. Njezino lansiranje raketom, uzimanje pravilne trajektorije, preživjeti stotinjak milijuna kilometara puta, pravilno ući u atmosferu dalekog svijeta te izvršiti sve faze slijetanja itekako smion (čitaj; Uspješno izvršen) zadatak.

Beagle 2 racunalni prikaz
Artistički prikaz


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...