Astronautika: misije

Ostalo je još 3 nedelje do proleta – polako postaje ‘vruće’! Sada se zvanično nalazimo u trećem deli finalne tzv. Prilazne faze, započete u januaru ove godine. Tokom ove faze, koja vremenski pokriva period od 21 do 1 dan pre proletanja kroz najbližu tačku, rastojanje do Plutona će sa 26 pasti na samo 1,2 miliona km. Kamera LORRI ima vrlo usko vidno polje, samo 0,29 stepeni; od danas, 24 juna, sonda će biti toliko blizu Plutonu da orbita Hidre (najdaljeg meseca) neće više moći čitava da se smesti u njeno vidno polje. Sledi jedan od trenutno najboljih snimaka Plutona i Hidre, koje je obradio BjörnJonsson:

Haron1
“Sirova” (neobrađena) fotografija Plutona i Harona od 22. juna 2015. Udaljenost – 26,8 mil. km. B. Jonsson kaže: “Tamna tvorevina vrlo blizu ili na Plutonovom polu i dalje je vidljiva i očekuje se da se potvrdi da je to mala, tamna polarna kapa. Svetle površine i dalje izgledaju išarane (što se nije videlo na snimcima niske rezolucije od pre par dana) i verovatno su delimično stvarne. Tamna površina u blizini desnog ruba na
~(203,354) definitivno je stvarna tvorevina, kao i svetla tvorevina pored nje. Trenutno Haron pokazuje nekoliko vrlo interesantnih detalja. Posebno se odvja mala, “svetla” tačka u blizini centra Haronovog diska, koja se čini kao stvaran objekat ali je njegov sjaj ovde preteran u odnosu na tamnu okolinu”.

Zbog Plutonove spore, 6,4-dnevne rotacije, Prilazna faza 3 (AP3) će uključiti najbolju, drugu najbolju i treću najbolju pokrivenost rotacije pre najbližeg preleta, iz čega će se dobiti najbolje globalne mape Plutona i Harona. U poslednjim danim ove faze, instrumenti za merenje polja i čestica, PEPSSI i SWAP, detekovaće jone sa planete (tzv. “pick-up ions”) i bow shock[1]. LEISA i Alice počinju potragu za raznovrsnostima na površini u infracrvenom i ultraljubičastom delu spektra. Krajem ove faze, LORRI i Ralph će pokušti da otkriju oblake ili sumaglicu, a ako otkriju oblke, meriće brzinu vetrova.

Na poslednjem (meni dostupnom) TV-brifingu, NASA je izjavila da se sonda nalazi u odličnom stanju i da je uspešno obavila poslednju potragu za eventualnim neotkrivenim objektima i prašinom na svom putu, o čemu sam nedavno već pisao. Sada je za kameru LORRI detektovanje Plutonovog najslabije vidljivog meseca, Stiksa, “mačji kašalj”, ali nijedan drugi satelit pored Harona, Kerbera, Hidre, Stiksa i Niksa nije otkriven. To je jako dobra novost kada je u pitanju bezbednost letilice.

Šta možemo trenutno da vidimo? Letilica je konačno dovoljno blizu da njena Ralph Multicolor Visible Imaging Camera, odn. MVIC, može da razluči Pluton i Haron kao diskove prečnika nekoliko piksela. Te prve slike još uvek ne mogu da pruže detalje kao što to može kamera LORRI, ali obećavaju za kasnije. Ono što vidimo, to je da je Plutonova boja upadljivo drugačija od Haronove. Naravno, treba se setiti da MVIC snima u infracrvenom, tako da boja nije ista kao ona koju bi videlo ljudsko oko.

Haron2
NH je počeo da snima u koloru. MVIC je snimao slike za ovu animaciju Plutona i Harona od 29. maja do 3. juna, sa udaljenosti od 55 do 49 mil. km. slike su pravljene kroz infracrveni, crveni i plavi filter te kasnije kombinovane. MVIC ima oko 5 puta manju rezoluciju od kamere LORRI.

Kolor podaci MVIC-a će moći da se iskoriste za bojenje LORRI-evih slika veće rezolucije, i to je ono što je Ian Regan uradio ovde. U ovoj fazi, nije jako bitno obraćati pažnju na pojedinost na Plutonovoj površini, jer su sigurno neke od njih proizvod nastao tokom obrade slika. Sačekajmo još samo par nedelja i otkrićemo na šta stvarno liči površina Plutona! Za sada, jednostavno uživajmo u ovom što imamo.

Haron3
Pluton i Haron u koloru: LORRI + MVIC, 21 jun 2015
. MVIC-ova slika manje rezolucije u boji načinjena u maju upotrebljena je za bojenje LORRI-jeve slike bolje rezolucije da bi dobili slike Plutona i Harona u boji.

Za to vreme, dok su slike Plutona objavljivane u svim novinama sveta (kod nas nigde nijedna, ali zato Stanija i akrep Mimi-oro ne silaze sa stranica), i Haron polako počinje da pokazuje neke crte svoga lica.

Haron4
Slike Harona od 18. juna
. Sa udaljenosti od 31 mil. km, kmera LORRI je počela da otkriva neke pojave n površini Harona, uključujući i “tamni pol”.

DSN
34-metarske antene DSN mre
že u Kaliforniji, preko kojih se obavlja komunikacija sa „New Horizonsom“.

 


[1] Granica između dejstva solarnog vetra i magnetnog polja planete.


20 dana do Plutona

Šta ako Haron ima atmosferu?

Tanka Plutonova atmosfera i neobične dvostruke faze patuljaste planete

Novi detalji na Plutonu!

Konačno slike Plutona

Koliko je debela Plutonova atmosfera?


 NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJI SU PROMENILI ISTORIJU ČOVEČANSTVA

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...