Astronautika: misije

Ovog leta Kineska kosmička agencija je napravila korak napred u planu da 2017. lansira robotsku misiju za prikupljanje uzoraka. Prema pisanju kineskih novina, probna letilica ‘Chang’e 5-T1” je između 30. avgusta i 2. septembra sprovela kampanju snimanja bliže strane Meseca sa visine od samo 30 km.

mesec

Jedna od prispelih slika potencijalnog mesta sletanja sonde “Chang’e 5”.

Zapadnjacima nije jasno o kom delu Meseca se radi, niti koja je razmera objavljenih slika. Planetni kartograf Phil Stooke pokušao je da se orijentiše na osnovu dužina senki na kreterima: “Terminator je prošao preko Mare Crisiuma samo nekoliko dana pošto su fotografije pravljene. Očekivao sam da će sletanje biti negde u Oceanus Procellarumu, ali onda bi Sunce trebalo da bude pravo iznad, ali senke na slikana sugerišu da se Sunce nalazi mnogo niže. Verovatno je lokacija negde na istoku, ali zapadno od Crisumna. Nije baš potpuno jasno”.

Kinezi su oduvek bili čudo: planirano je da budući lender i rover “Chang’e 4” – rezervna misija prethodne misije “Chang'e 3[1] – do 2020. godine slete na Mesečevu dalju stranu. Ko je zaboravio, ovako otprilike izgleda kineski program “Chang’e”:

  • Chang'e 1” (lansiran 2007.) predstavljao je lunarni orbiter. Posle opsežnog mapiranja površine, pao je na Mesec 2009. posle godinu dana i 4 meseca rada.
    • Chang'e 2” (lansiran 2010.) bio je inženjerijska rezerva “Chang’eu 1”. Okretao se oko Meseca, a potom se 2011. premestio u Lagranžovu tačku L2, da bi odatle krenuo i 2012. godine proleteo pored asteroida 4179 Toutatis. Koliko znam, još uvek je aktivan i nalazi se nagde na solarnoj orbiti, ali prema ovom dokumentuChang’e 2” više nije u kontaktu sa Zemljom, verovatno zbog velike udaljenosti; očekuje se da će ponovo doći u blizinu Zemlje 2020.
    • Chang'e 3” (lansiran 2013.) lunarni je lender koji je poneo prvi kineski rover “Yutu” na Mesec. Bila je to prva sonda koja je meko sletela na Mesec još od sovjetske “Lune 24” 1976. Oba kineska aparata još uvek su aktivna na površini.
    • Chang’e 5” probna letilica, poznata i kao “Chang'e 5-T1”( lansirana 2014.) predstavlja inženjerijsku probnu misiju koja je posedovala servisni modul sličan “Chang’eu 2” koji je nosio probni modul “Xiaofei” za prikupljanje uzoraka sa Meseca i koji je vraćen na Zemlju. Servisni modul je još uvek u lunarnoj orbiti, trenutno završivši slikanje lokacije za sletanje broda “Chang’e 5”.
    • Chang'e 5” (biće lansiran 2017.) predstavljaće robotsku misiju za uzimanje i donošenje Mesečevih uzoraka, koja će sleteti na bližu stranu.
    • Chang’e 4” (biće lansiran oko 2020.) predstavljaće inženjerijsku rezervu lendera “Chang'e 3”. Testiraće opremu za “Chang’e 5”. Verovatno će biti lansiran ka Mesečevoj daljoj strani, negde u Aitkenovom basenu
    • O “Chang'e 6” se danas samo šuška, ali je vrlo verovatno da će, kao i u svim prethodnim misijama, to biti duplikat robotske letilice za uzimanje uzoraka “Chang’e 5” izgrađen da bi kasnije bio lansiran.

https://www.youtube.com/watch?v=25g0JFJEArI&feature=player_embedded

 


[1] Oni tako rade: i “Chang'e 2” je bila misija koja je pratila misiju “Chang'e 1”.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 14 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 19 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...