Komisija NASA-e je posle procene efikasnosti zajedničkih jednogodošnjih kosmičkih letova na MKS predložila nastavak programa dugotrajnih misija.

ISS 2010 crop

Na osnovu pozitivnih iskustava sa do sada jedinom jednogodišnjom misijom na MKS koju su tokom 2014/15. obavili Skot Keli (astronaut NASA-e) i Mihail Kornienko (kosmonaut “Roskosmosa”), komisija NASA predlaže da se obavi još pet ovakvih misija. U izveštaju komisije preporučuje se da se skupa sa ruskom kosmičkom agencijom “Roskosmos” pripremi program od pet zajedničkih jednogodišnjih kosmičkih ekspedicija na MKS. 

misijaISS

Poslednji kosmički maratonci - Keli i Kornienko 

Zanimljivo je da se navodi brojka od 20 kosmonauta i astronauta, što znači da se planiraju četvoročlane ekipe za maratonske kosmičke letove. To znači da NASA za ove letove računa na korišćenje američkih privatnih kosmičkih brodova Dragon V2.0 (kompanije SpaceX) i Starliner (Boeing), paralelno sa ruskim brodovima “Sajuz MS”. 

Iako još uvek nema reakcije Moskve, moguće je da počev od 2019. krene serija od pet jednogodišnjih misija, praktično do 2024. do kada su se svi partneri u programu MKS dogovorili da nastave korišćenje Kosmičke stanice.  

iss sts128 big

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... Pre 48 minuta
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... Pre 57 minuta
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 1 sat ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije

Foto...