amblem

Sa kosmodroma Bajkonur 17. decembra 2017. lansiran je kosmički transportni brod "Sajuz MS-07" sa rusko-američko-japanskom posadom. Spajanje sa Međunarodnom kosmičkom stanicom (MKS) je planirano dva dana kasnije. Nova, 55. ekspedicije MKS će trajati 122 dana.

U posadi su komandant Anton Škaplerov (46, "Roskosmos") i brodski inženjeri Skot Tingl (52, NASA) i Norišige Kanai (41, JAXA). Dubleri su Sergej Prokopjev (43, "Roskosmos"), Aleksander Gerst (42, ESA/Nemačka) i Dženet Eps (47, NASA). Zanimljivo, od ovo šestoro članova osnove i rezervne posade sao su dvojica - Škaplerov i Gerst - ranije leteli u kosmos.

posada

Ekspedicija MKS-55 - Kanai, Škaplerov i Tingl 

posada i rezerva
Osnovna i rezervna posada broda "Sajuz MS-07" - sede (l-d) Kanai, Škaplerov i Tingl, stoje (l-d) Epsova, Prokopjev i Gerst

Istorija formiranja posade kosmičkog broda "Sajuz MS-07" ima toliko preokreta. U prvoj verziji, maja 2016. NASA je objavila da su članovi posade Sergej Rjazanski, Rendolf Breznik i Norišige Kanai (prva dvojica su se inače vratili na Zemlju samo tri dana pre lansiranje "Sajuza MS-07"). Posada je počela obuku, kada je samo pet meseci kasnije objavljeno da će u novembru 2017. na ovom brodu poleteti dvočlana posada u sastavu Aleksandar Skvarcov i Skot Tingl. Samo mesec dana kasnije, u oktobru 2016. ovoj ekipi je pridodat Japanac Kanai, dok su u rezervnu posadu ušli Škaplerov, Gerst i Epsova.  Poslednji preokret se desio krajem marta 2017. kada je zbog povrede na sportkoj obuci, ruski kosmonaut Skvarcov zamenjen Čkaplerovim iz rezervne ekipe, dok je na njegovo mesto u rezervnu posadu imenovan Prokopjev. Tako je pre samo devet meseci praktično nova kosmička posada formirana, što je za osnovne ekspedicije MKS-a neuobičajeno. Standardno vreme obuke osnovne posade je inače oko dve godine.

Nije se samo menjao sastav posade, nego i datum lansiranja. Naime, NASA-e je zamolila "Roskosmos" da lansiranje bude obavljeno ne 27. decembra, kako je ranije planirano, već 17. decembra. Razlog za ovu molbu je da se osoblju Kontrole misije u Hjustonu pruži prilika da za katolički Božić malo predahne, a takođe da i astronaut Tingl dočeka Božić na miru, u kosmosu.

Ovo je dovelo do još jedne u lancu promena - umesto spajanja po "brzoj" šemi koja traje oko šest časova, kako su se uslovi zbližavanja i spajanja izmenili, novi kosmički brod ide na spajanje po "sporoj" dvodnevnoj šemi.

Kosmički brod je dostavljen na kosmodrom Bajkonur početkom oktobra i tokom više od dva meseca obavljena je detaljna provera njegovih sistema. Dok su stručnjaci na kosmodromu proveravali opremu novog kosmičkog broda, u Zvezdanom gradu su se privodile kraju pripreme osnovne i rezervne posade na trenažerima "Sajuza" i ruskog dela MKS. Naravno, pre toga, oni su proveli nekoliko meseci u Hjustonu, Kelnu i Tokiju, na trenažerima američko-japansko-evropskog segmenta MKS.

Tradicionalna konferencija za štampu pred odlazak na Bajkonur je obavljena u prisustvu novo-imenovanog načelnika Centra za pripremu kosmonauta (CPK) Pavela Vlasova. Ovaj poznati probni pilot je nedavno došao na čelo CPK, na mesto bivšeg kosmonauta Jurija Lončakova koji je, posle sukoba sa nekoliko veterana kosmonauta, prešao u direkciju "Roskosmosa" zaduženu za kosmičke letove sa ljudskim posadama.

Lansiranje kosmičkog broda "Sajuz MS-07" je obavljeno 17. decembra 2017. u 10:21č (moskovsko vreme), samo tri dana posle povratka članova ekspedicije MKS-53 na Zemlju. Naime, sa Kosmičke stanice su se 14. decembra 2017. oko podneva po moskovskom vremenu jugoistočno od Džezkazgana na severu Kazahstana vratili u brodu "Sajuz MS-05" Sergej Rjazanski ("Roskosmos"), Rendolf Breznik (NASA) o Paolo Nespolo (ESA/Italija). Oni su se nalazili u kosmosu od kraja jula, ukupno 139 dana. Posle njihovog odlaska, na MKS su ostali članovi posade MKS-54 - Aleksandar Misurkin ("Roskosmos") i astronauti NASA-e Mark Vande Haj i Džozef Akaba. Oni su stigli na MKS pre tri meseca, u septembru.

Kao što smo naveli, spajanje broda "Sajuz MS-07" sa MKS je planirano dva dana posle lansiranja, 19. decembra, u 11.43č. uz modul "Rasvet". Misija će trajati 122 dana i obuhvata tri američka i jedan ruski izlazak u otvoreni kosmos, dolazak jednog ruskog ("Progres MS-08") i jednog američkog privatnog teretnog broda ("Dragon" SpX-14), obilje naučnih eksperimenata i rad sa dvema ekspedicijama - MKS-54 (Misurkin, Vande Haj i Akaba, do njihovog odlaska 27. februara 2018.) i MKS-55/56 (Artemjev, Fejstel i Arnold, koji stižu na stanicu 10. mata 2018.).

Povratak Škaplerova, Tingla i Kanai na Zemlju je planiran 19. aprila 2018.   

KOLEKCIJA FOTOGRAFIJA MKS 55

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: