Da, uvijek je čudan, a logičan, slijed događja koji se kad se desi pogledamo unatrag. Sve je počelo prije par dana kada mi je prijatelj poklonuo radio skener. Opet nekada davno sam upravo pričajući s njim o mom druženju s nebom konstatovao kako iz grada je sve teže uživati u čarima neba. Prašina, svjetlosno zagadjenje ... itd, uglavnom to večer sam mu ispričao da sam odnedavno počeo da razmisljam o radio tehnici .

Nalazio sam zanimljivih projekata, kao sto je pračenje sagorjevanja meteorita u gornjim slojevima atmosfere (pogotovo za vrijeme meteoritskih potoka) , radio emisija Sunca, grmljavina ... itd dosta toga što se podvodi pod «Nature Radio Signals». Kada se «zagugla» dosta zanimljivih stvari se moze naći. Tako prije par dana dodje moj prijatelj i kaze da je nabavio jedan radio skener i da vidim može li mi biti upotrebljiv.

Pregledajući tehičku dokumantaciji otkrijem da ipak neće biti pogodan za upotrebu koju sam gore naveo, jer nemože hvatati signale veoma slabe frekfencije tj «gluh» je na opsegu za koji bi mi bio zanimljiv.

Tako sam sinoć kada sam dosao kući pogled bacio na monitor gdje proramčić Orbitron koji mi je postavljen i kao screen saver uredno iscrtava prelete konkretno ISS-a. Pažnju mi privuče činjenica da trajektorija direktno presjeca Zenicu i to preko zenita. Kliknuvši na Sat/Orbit info uočim da ISS ima DOWN LINK: 145.800 NFM Voice+packet+APRS taman na opsegu koji mi «pokriva skener». Pustim scan opsega 144.0 do 148 MHz dohvatim foto aparat i krenem i snimati, zaista bez ikakve nade da ću ista uhvatiti.

A onda negdje oko 00:30 skener mi gotovo ispade iz ruke - taman u trenutku prilaza ISS obzorju skener se «ukopa» na frekfenciji 145.800 i sobu ispuni pisak očito podatkovnog transfera. Nisam zaista moga vjerovati, pogotovo što nemam gotovo nikakvog iskustva u radio tehnici. Vjerovatno je ovo u svijetu ljudi koji se bave radio tehnikom nešto sasvim normalno i uobičajeno, ali meni poslije «okulara» ovo je sasvim nova dimenzija. Mislim da će moj omiljeni hobi biti ubrzo proširen jos jednim segmentom : ) djelovanja.

Author: Behaudin Karić