23. oktobra 2012. u 14:51č (moskovsko vreme), sa lansirne rampe br. 31 kosmodroma Bajkonur raketom-nosačem “Sajuz-FG” u orbitu je lansiran kosmički brod “Sajuz TMA-06M”.  

tma

Posada novog kosmičkog broda je u sastavu: 

  • Oleg Novicki (41, prvi let), komandant broda i brodski inženjer misije MKS-33/34, kosmonaut “Roskosmosa”
  • Jevgenij Tarelkin (38, prvi let), brodski inženjer br. 1 kosmičkog broda i  MKS-33/34, kosmonaut “Roskosmosa” i
  • Kevin Ford (52, drugi let), brodski inženjer br. 2 kosmičkog broda i MKS-33 i komandant MKS-34, astronaut NASA-e.

AstronautiISSPosada "Sajuz TMA-06M" Ford, Novicki i Tarelkin

atta2605Pozivni znak posade je “Kazbek”. Rezervnu posadu čine ruski kosmonauti Pavel Vinogradov i Aleksandar Misurkin i astronaut NASA-e Kristofer Kesidi (Christopher Cassidy).  

Devet minuta posle starta, brod je odvojen od trećeg stepena RN i dospeo u orbitu parametara:  

      • Perigej – 250,4km
      • Apogej – 324,2km
      • Period – 90,1 minut
      • Nagib – 51,64 stepeni.

Spajanje sa MKS je planirano danas, 25. oktobra u 16:35č (MV), preko modula MIM-2 “Poisk”. Novicki, Tarelkin i Ford će se pridružiti posadi MKS-33 koja trenutno radi na Kosmičkoj stanici. Nova misija će trajati 140 dana.  

Za lansiranje “Sajuza TMA-06M” vezana su tri kurioziteta. Poletanje je obavljeno da lansirane rampe broj 31, a ne sa čuvene “Gagarinove” rampe broj 1. Sa rampe broj 31 koja je sagradjena 1966. u kosmos je lansirano samo deset brodova tipa “Sajuz” (od “Sajuz-3” oktobra 1968. do “Sajuz T-12” jula 1984.). U poslednjih 28 godina, sa rampe broj 31 u kosmos su povremeno lansirani samo bespilotni teretni brodovi “Progres”.

Druga zanimljivost je da brodom upravlja posada u kojoj nema ni jednog člana koji je ranije leteo na brodu “Sajuz”, dok,  što je takodje vredno pomena, brodom komanduje treći  Belorus u kosmosu.

 


Biografija članova posade kosmičkog broda “Sajuz TMA-06M”

 

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: