S vremena na vreme stigne pismo od nekog astrologa ili ljubitelja astrologije. Uglavnom su sva ta pisma vrlo slična, sa nekoliko tipičnih primedbi. Nema smisla da svaki put posebno odgovaramo na ista pisma i zato:

Dragi astrolozi i drugi ljubitelji astrologije,

Prijatno da pričati s vama, ali neka vaša pisma smo odavno pročitali i davno na njih odgovorili. Dakle, hajde da se dogovorimo: pre nego što nam ponovo pišete, pročitate ovo što sledi kako bismo uštedeli vreme i trud i vama i nama.

1. Da li je astrologija nauka?
2. Neka druga astrologija
3. Dokažite da nije
4. Tajna sila
6. Uvrede i omalovažavanja

 

ODGOVORI

1. DA LI JE ASTROLOGIJA NAUKA?

I sami astrolozi nemaju usaglašen stav o ovom pitanju i, sudeći po pismima koja ste nam do sada poslali, oni daju tri odgovora. Idemo redom.

a) Velik broj astrologa tvrdi da astrologija jeste nauka. Njih moramo da razočaramo: nije! A evo zašto.

Šta god da radite morate da poštujete neka pravila. Ne možete vi skočiti u bazen i reći da igrate fudbal. Fudbalski savez vam tu igru neće priznati i reći će vam: "Što se nas tiče, vi možda igrate vaterpolo, ali fudbal svakako ne". Ako vam je, dakle, stalo da vašu igru drugi prepoznaju kao fudbal, morate da poštujete pravila o fudbalu (fudbal svakako ne možete igrati u vodi).

Isto tako, ako vam je stalo da nauka, ili mi koji se bavimo njenom popularizacijom, priznamo vašu delatnost za nauku, morate poštovati pravila nauke. Morate raditi po naučnim metodama, morate stvarati naučne hipoteze i teze, a na osnovu naučnih dokaza morate stvarati naučne teorije.

Ako vi tvrdite da nebeska tela utiču na sudbinu čoveka na takav način da vi tu sudbinu možete da pročitate - javite čime to ta tela tako utiču na čoveka, objasnite kako, na koji način utiču i za sve to izvedite naučne dokaze. Imajte na umu da nisu svi dokazi naučni.

b) Drugi odgovor astrologa glasi: nije nauka, astrologija je umetnost.

U redu, što se nas tiče slažemo se: nije nauka! Istina, sa takvom tvrdnjom imaćete velik problem s umetnicima, ali u to nećemo da se mešamo.

c) Treći odgovor glasi: astrologija nije nauka, ona je nešto više. Dobro, ali šta "više" to nam još niko nije javio. U svakom slučaju, slažemo se: nije nauka.

Uzgred, hajde se već jednom dogovorite ko od vas govori u ime astrologije, jer mnogi od vas imaju različit stav o nekim suštinskim karakteristikama astrologije. Verujte, niko vas neće ozbiljno shvatiti ako vi ni sami niste na čisto šta astrologija jeste.

vrh strane

2. NEKA DRUGA ASTROLOGIJA

Neki od vas kažu da postoji neka druga astrologija tj. da ova koja se čita po novinama nije prava. U redu, ali koja to astrologija jeste prava, to za nas ostaje tajna jer to nikako da otkrijete. I ne kažete zbog čega je ta "prava" astrologija baš prava, a ove ostale nisu. U čemu je razlika između njih? Naravno i ta prava astrologija mora da navede dokaze za tvrdnju da nebeska tela utiču tako kako vi tvrdite.

vrh strane

3. DOKAŽITE DA NIJE

Tipičan ljubitelj astrologije pre ili kasnije upadne u fazu kada teret dokazivanja pokuša da svali na druge, pa kaže: "dokažite vi da to što tvrdimo nije tačno".

Moramo vam skrenuti pažnju na staro pravilo logike, koje vuče poreklo još iz antičkih vremena, da teret dokazivanja pada na onog koji tvrdi da nešto jeste, a ne na onog koji tvrdi da nešto nije. Na primer, ako vas neko tuži da ste nešto ukrali, onda taj, tužilac, mora da dokaže da vi to jeste uradili, a ne da vi dokazujete da niste. Drukčije bi bilo sasvim besmisleno i sudovi takve tužbe odbacuju. Isto tako i nauka odbacuje tvrdnje koje nemaju pokriće dokaza. Ne dragi naši, ne treba mi da dokazujemo da to što tvrdite nije tačno, nego vi treba da dokažete da to što tvrdite jeste tačno.

Ako ovo nije dovoljno jasno, evo i primera. Vi na primer znate da krilati konji ne postoje. E sad, mi vam kažemo da ima jedno selo u Šumadiji u kojem žive dva krilata konja i kažemo: hajde dokažite da to nije tačno. Zar ćete vi ostaviti svoj posao, staviti ranac na leđa i krenuti po selima Šumadije da po štalama i poljima tražite krilate konje da bi ste dokazali da oni ne postoje? Pa nećete, kao što neće niko sa zdravim razumom. Da takvi konji postoje treba da dokaže onaj ko to tvrdi, a ne onaj ko to osporava. Dakle, samo vi dokažite to što tvrdite i nemojte tražiti da drugi rade vaš posao.

vrh strane

4. TAJNA SILA

Postoji razvojna faza kada astrolog uvidi da nema dokaze za svoje tvrdnje pa onda pribegne negiranju nauke. To je u neku ruku prirodna reakcija; neka vrsta samoodbrane kad čovek ne vidi grešku u sebi nego u drugima. Na primer: niko neće da se druži sa mnom pa ja onda zaključim da verovatno nešto nije u redu sa tim ljudima koji me izbegavaju. Čoveku je najteže da prihvati svoju grešku.

Tako postupa i tipičan ljubitelj astrologije. On ovako razmišlja: "Fizika kaže (i dokazuje, dodajemo mi) da od svih poznatih sila ni jedna ne deluje tako kako mi tvrdimo, prema tome, fizika greši. Mora da postoji neka sila koju fizika ne vidi. Da, to će biti, eto, postoji tajna sila koja utiče na sudbinu ljudi".

Dobro, samo na osnovu čega da poverujemo da postoji takva sila? Pa tvrdnji koje ne mogu da se dokažu ima beskrajno mnogo i mnoge od njih se međusobno isključuju. Sem toga, tvrdnja o sili koja ne može da se detektuje ne dokazuje kako to ona, sve da i postoji, utiče i na koji način utiče tako da astrolozi na osnovu njenog uticaja mogu da predvide budućnost. A da i ne pominjemo to da ispada da astrolozi temelje astrologije grade na nečemu što ni oni, a ni bilo ko drugi, ne može da dokaže.

Evo, radi ilustracije do čega dovode nedokazive tvrdnje, jedne takve. "Avala kraj Beograda je moćna planina koja utiče na život cele planete. Ona zrači neku silu koja se odbija od nebeskog svoda na takav način da astrolozi poveruju da to planete utiču na sudbinu ljudi. A nije, to Avala utiče, samo to još niko nije uspeo da dokaže, jer Avala ima neku silu koju ni naučnici, ni astrolozi ne mogu ni da zamisle." (Za one koji tvrde kako je navedeno gore: Dokažite da ovo nije tačno).

Shvatate? Besmisleno je.

vrh strane

5. ŠTA SE MEŠATE KAD SE NE RAZUMETE

Ovo je tipična primedba onih koji nemaju šta da kažu. Oni bi hteli da im verujemo na časnu reč. Zapravo, mislimo da ni oni sami ne poznaju astrologiju i ne umeju ni sami da objasne ono u šta veruju. Zamislite kada bi nam ekonomisti rekli: vi se ne razumete u ekonomiju, ne mešajte se, a političari: šta se mešate u politiku kad se ne razumete u nju, verujte nam na reč.

Neki od vas pokušaće da nas navedu da ostavimo svoje poslove i bacimo se u izučavanje astrologije pa nude svoje sajtove. Kao, evo tu sve lepo piše. A tamo nas dočekaju beskrajni tekstovi koji oduzimaju vreme, a ne ispunjavaju zahtev koji smo gore naveli.

vrh strane

6. UVREDE I OMALOVAŽAVANJA

Ovo po pravilu dolazi na kraju vaših diskusija. Astrolozi i ljubitelji astrologije zaista ne prezaju od omalovažavanja i vređanja. Ali kad stigne jedno takvo pismo mi shvatimo da je potpisnik pisma upao u očaj. On nema vište šta da kaže pa u nemoći ispoljava svoju prikrivenu prirodu. Taj nivo je daleko ispod onog na kojem pristajemo da s vama pričamo.

vrh strane

***

Eto. Spisak naših odgovora će se možda i produžiti, ako od vas čujemo nešto novo. Ali nije to ono što od vas očekujemo. Mi očekujemo dokaze! Zaista bi bilo fantastično da konačno dokažete vaše tvrdnje. Hajde, imali ste 5000 godina koliko je otprilike stara astrologija, učinite već jednom nešto. Ako uspete, preokrenućete nauku i čitav život, ubrzaćete razvoj civilizacije, omogućiti neslućeni napredak čovečanstva i dobiti Nobelovu nagradu. Samo dokažite već jednom: kako, kojom to silom... itd.

AM


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 7 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 12 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 18 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...