Da ste pre 50 godina nekome rekli da će 2015. godine sasvim normalno biti posedovanje 3D štampača, osoba s kojom ste razgovarali bi vas ne samo bledo gledala, već pitala što je to štampač, što je to 3D i čemu sve to služi. Međutim, to je tek jedna stvar za koju možemo biti zahvalni nauci. A šta nas sve tek očekuje u budućnosti...

ilustracijaFoto: Thinkstock


1. Teleportacija

Iako i dan danas zvuči neverovatno, naučnici su nedavno uspeli da teleportuju čestice iz tačke A do tačke B, i to na udaljenost od tačno 10 metara. Ko zna kako će se daleko teleportovati za 50 godina...

2. Svetlo kojim se upravlja

Ovo je teško opisati, ali verovali ili ne, svetlost možete vezati u čvor. Ovo se može postići uz pomoć holograma koji usmeravaju svetlo na određenu putanju i pri tome ostavljaju utisak da je svetlo samostojeće u prostoru, međutim zapravo se pri tome stvara optička iluzija, za koju je opet zaslužna nauka.

3. Objekti koji sami evoluiraju

Pri ovome ne mislimo na Darvinovu evoluciju, nego na onu koja nas tek očekuje. Danas postoje 3D štampači i svi znamo čemu služe. Međutim jeste li znali da postoji i 4D štampač? On "štampa" objekte koji se samostalno mogu razvijati. Na primer, iscrta kuglu koja s vremenom evoluira u pravogaonik!

4. Crne rupe u laboratoriji

Danas je teško znati kako tačno funkcionišu crne rupe, kako izgledaju ili kakva svojstva imaju. Međutim, naučnici su uspeli da replikuju uslove potrebne za stvaranje crne rupe i na taj način proizveli pravu crnu rupu, naravno - u kontrolisanim, uslovima.

5. Zaustaviti svetlost

Ajnštajn je prvi naučnik koji je shvatio kako ništa ne može da putuje brže od svetlosti, ali isto tako nikada nije rekao da se svetlost ne može usporiti! Naučnici sa Harvarda su uspeli da smanje brzinu svetlosti na samo 20 km na sat. Da stvar bude još dramatičnija, uspeli su čak i da zaustave svetlost u jednoj tački.

6. Proizvodnja antimaterije

Materija i antimaterija ne mogu postojati jedna pored druge. Kada se nađu zajedno - međusobno se poništavaju (anihilacija), uz oslobađanje velike količine energije u obliku gama zračenja ili drugih čestica. Uprkos brojnim polemikama hoće li ta antimaterija "progutati" Zemlju - naučnici su uspeli da stvore antimateriju.

7. Telepatija

Ako pratite SciFi filmove znate da je telepatija nauka koja je još nedovoljno istražena da bi je mogli činjenično potvrditi ili odbaciti. Međutim, telepatija je moguća, a upravo to su naučnici dokazali kada su delovali na mozak pacova, i njime uspešno upravljali.

Izvor: punkufer.hr

Author: B92

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 12 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 18 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...