talasi

Juče mi je prof. Miša Bracić poslao važnu poruku:

bracicM- Nešto jako zanimljivo se desilo! O tome za sad postoje samo šturi nagoveštaji u vidu najave vrlo važne konferencije za štampu. Mislim da konferencija ima veze sa detekcijom gravitacionih talasa nastalih sudarom neutronskih zvezda o čemu sam pisao još u avgustu, a što je preneo i AM. Evo najave:

https://www.eso.org/public/announcements/ann17071/

Kao što možete videti, u najavi konferencije se zvanično, formalnim i hladnim rečnikom nauke kaže:

„ESO will hold a press conference on 16 October 2017 at 16:00 CEST, at its Headquarters in Garching, Germany, to present groundbreaking observations of an astronomical phenomenon that has never been witnessed before.“

I još jednom: „groundbreaking observations of an astronomical phenomenon that has never been witnessed before”.  Revolucionarno osmatranje do sada nezabeležene astronomske pojave!

Dakle, predstoji nam važno saopštenje - o nečemu... I sad mi treba da čekamo ponedeljak!!! Šta to može biti kad se tako ozbiljno i zagonetno najavljuje? Razmišljao sam o tome  dva minuta i onda pitanje polsao prof. Milanu Mijiću, koji je inače autor nekoliko divnih članaka o gravitacionim talasima i njihovom detektovanju u poslednje dve godine, a što je ove godine krunisano i Nobelovom nagradom.

Za manje od deset minuta stigao je odgovor:

mmijicO da! Konferencija je zakazana u ponedeljak ujutro, ne samo u štabu ESO, već i u Vašingtonu, u sedištu NSF-a.

Šta je u pitanju? U avgustu je procurela vest da je LIGO upravo zabeležio (peti) signal, ali ovoga puta relativno dugog trajanja. Takav signal se očekuje u poslednjoj fazi spajanja kompaktnih objekata manjih masa, kao što su dve neutronske zvezde.

To je uzbudljivo jer za razliku od spajanja dve crne rupe u spajanju dve neutronske zvezde dolazi bukvalno do eksplozije čiji proizvodi su izbačeni i u principu mogu da se vide.

Nekoliko novinskih izvora, i onih na Internetu, je tada objavilo da su hitni zahtevi, van redovnog rasporeda, poslati za korišćenje velikih teleskopa na Havajima i Čileu (gde je ESO), kao i za FERMI svemirsku opservatoriju u domenu gama zračenja.

Onda je skoro dva meseca nastao tajac. Predstavnik LIGO-a je samo izjavio da ceo događaj zahteva detaljne analize.

I sada je evo, ova najava za simultane konferencije za štampu. “Radio Mileva” kaže da se zaista radi o dugom LIGO signalu, oko 50 sekundi, i da su optički teleskopi i Fermi pogledali u tom pravci i našli "bljeskove" koje su zabeležili!

Navodno se vidi ogromno izbacivanje materijala koji ima visoku koncentraciju teških metala. Ako je zaista tako, to bi bila sjajna potvrda scenarija (i mogućnost za njegovu dalju razradu) po kome su ovakvi sudari neutronskih zvezda mehanizam koji je odgovoran za najveći deo ako ne i za svo zlato, platinu, olovo, uranijum u svemiru. Fascinantno!

Verovatno je to u pitanju, jer panel fizičara i astronoma koji će se pojaviti na toj konferenciji za štampu u ponedeljak uključuje ljude koji su radili na tom scenariju ranije, kao i one sa LIGO projekta. (Da nije bilo LIGO signala da ukaže deo neba, optički teleskopi i Fermi verovatno ne bi primetili bljeskove u svojim dijapazonima.)

https://www.nsf.gov/news/news_summ.jsp?cntn_id=243379&org=NSF&from=news

Uzbudljivo! :-)


Uzbudljivo, naravno. Mada, mislim da je ovo samo početak. Uzbuđenja nam tek predstoje! 


Preporuka za čitanje:

LIGO: Nobelovci i njihov projekat

Šta su gravitacioni talasi?

Izvori gravitacionih talasa

Šta kažu naši naučnici o detekciji gravitacionih talasa?

Tijana Prodanović i Dušan Mrđa o detekciji gravitacionih talasa

Ukratko o LIGO, opservatoriji koja je zabeležila gravitavcione talase

Treći prijem gravitacionih talasa!

Pušten je u rad treći detektor gravitacionih talasa

Nobelova nagrada za fiziku 2017.


 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...