(Članak Draška Dragovića iz 2008. godine, objavljen u starom AM. Interesantan je i treba ga se setiti.)

Još u septembru 2007. godine procurela je vest da kilogram koji služi kao etalon za sve druge kilograme na svetu, polako gubi na težini.

etalon
IPK se sastoji od legure platine (90%) i iridijuma (10%), i ima prečnik i visinu od 39,17 mm.

Rečeno je da je referentni metalni cilindar (IPK), napravljen pre tačno 119 godina, koji se danas čuva ispod višestrukog stakla u Francuskoj, do sada, ako se uporedi sa nekoliko desetina strogo kontrolisanih kopija, tajanstveno izgubio oko 50 mikrograma! Fizičari su već ranije konstatovali ovaj fenomen, i to je razlog sve glasnijem lobiju koji traži neku bolju osnovu za određivanje prirodnog referentnog kilograma.

Jedan od predloga je da to bude broj atoma silicijuma u kilogramu čistog silicijuma, ili masa jednaka 83⅓× 6,022 141 79 × 1023 atoma ugljenika–12.

Kada je 1884. pravljen originalni kilogram, napravljeno je i 40 kopija, koje su podeljene određenim zemljama na čuvanje. Amerikancima su date dve od tih prvobitnih kopija – K4 i K20 – od čega je ova poslednja označena kao primarni nacionalni standard za masu u Americi. Sve kopije se povremeno šalju nazad u Sevr, u Međunarodni biro za težine i mere (Bureau international des poids et mesures; BIPM), na verifikaciju.

Zanimljivo je da mase svih replika nisu u potpunosti jednake sa IPK, već se vremenom kalibrišu. Na primer, K20, Američki standard za masu, bio je 1889. godine lakši od originala za 39 μg (mikrograma). Provera 1949. je pokazala da je tada bio lakši za samo 19 μg. Poslednja provera, izvršena 1999. godine, pokazala je da je teg iste težine kao i kada je stigao u Ameriku.

Iako se etaloni čuvaju ispod 2 ili 3 staklena zvona, oni ipak vremenom sakupe prašinu koja mora da se čisti. Svaki put se prvim čišćenjem sa prototipova skine između 5 i 60 μg nečistoće, što najviše zavisi od perioda kada je poslednji put čišćeno. U drugom čišćenju se skine dodatnih 10 μg.

Bez obzira kako se temeljno izvede čišćenje, čim se smesti ispod zvona, odmah nakon toga počinje da se beleži porast težine. U proseku, tokom prvih 3 meseca nakon čišćenja model dobija 1,11 μg nečistoće mesečno, da bi potom to palo na oko 1 μg godišnje.

(07.04.2008.)

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...