PolarnaSvjetlost 2

Kako ju vidjeti i prepoznati

U našem podneblju vidjeti polarnu svjetlost pravi je izazov i raritet. Sve do pojave digitalnih fotoaparata i suvremenih mobitela s moćnim kamerama, dokumentiranje polarne svjetlosti događalo se jednom ili dvaput u deset do dvadeset godina. Otežavajuću okolnost za ugledati koloritnu svjetlosnu kopernu kako premoćno vijuga nebom među zvijezdama čini svjetlosno zagađenje. Učinak istog pri urbanim i suburbanim prostorima devastirajuć je, a pošasti proosvijetljenja svega i svačega nisu pošteđena ni ruralna područja.

PolarnaSvjetlost 1

Znanstveni sateliti u svemiru, brojne zemaljske postaje s odgovarajućim senzorima, obrada podataka u realnom vremenu i njihova istovremena distribucija putem interneta krajnjim korisnicima, uključivo i nas laike, pretvorila je nekoć nemoguću misiju u poprilično izgledan lov na polarnu svjetlost.

Dakle, prvo potražite web stranice ili aplikacije koje se na tražilicama odazivaju na otprilike ovakav upit; „aurora real time monitor”. Uzmite si nešto malo minuta da ukapirate kako stvar radi, znanje i iskustvo nisu bogom dane kategorije.

Aurora na našem nebu može biti iznimno jaka (svijetla), ali, češće će biti riječ o slabašnoj koperni svjetla koja se miče među zvijezdama poput koloritnog zastora na povjetarcu.  Ovo s koloritnim zastorom nije stilska figura za potrebe članka, zaista se tako ponaša! 

PolarnaSvjetlost 4

Kroz auroru se vide zvijezde, „kroz” svjetlosno zagađenje – ne!

Ovisno o visini na kojoj se događa sraz elektromagnetskih čestica izbačenih sa Sunca s onima iz Zemljinog elektromagnetskog polja te koji su atomi jače električki pobuđeni (kisik, dušik..) pojavljuju se žuta, zelena, roza, crvena i ljubičasta boja. Često dvije ili i više njih odjednom. Tajna kolorita aurore krije se u fizici i kemiji, gradivo nastavnih jedinica koje smo svi prošli još u osnovnoj školi! Zvuči ludo kako „nekoliko” atoma kisika ili dušika na visinima od 100km do 250km može podariti svjetlosnu predstavu kakvu ćemo pamtiti cijelog života. 

Ukoliko niste sigurni gledate li igru svemirsko-zemaljskog elektro-magnetizma, načinite mobitelom dvije-tri fotografije u noćnom modu rada ili koristite profi postavke. Mogli biste se nemalo iznenaditi! Čak i ukoliko nema aurore zvjezdani prizori uhvaćeni u kadar znaju biti magični. Naslovna fotografija 

PolarnaSvjetlost 3