Karel Čapek zasigurno nije ni slutio kamo će dogurati njegova priča o robotima. Tvroci zločestih humanoidnih robota u serijalu Terminator prikazali su takve strojeve kako uništavaju ljudski rod. No naša civilizacija s njima ima neke druge planove. Robotičke ruke i njihove derivacije već su pomalo sastavni dio svakog domaćinstva. Poznato je kako se robotički sustavi koriste kako na Zemlji tako i u svemiru prilikom izvođenja opasnih i tehnički zahtjevnih operacija. U industriji oni zamjenjuju ljudsku radnu snagu. Brži su, puzdaniji, ne idu na bolovanje, a njihovo oštećenje ili gubitak samo su stvar financija i tehnologije.

r2_1
Robonauti nove generacije

S druge strane pravi humanoidni roboti još su uvijek daleko od stvarnosti. No tri američke institucije predstavile su novu generaciju humanoidnih strojeva pod nazivom R2 - Robonaut.

NASA, General Motors i Oceaneering Space Systems uložili su znanje i novac u stvaranje čovjekolikih robota - partnera našoj vrsti u budućim istraživanjima svemira ali i industriji.

Robonauti su opremljeni novim sustavima kojima doživljavaju svijet oko sebe. Ruku pod ruku s astronautima ili kao samostalne jedinice na Mjesecu, Marsu i drugdje u svemiru oni će dati snažan zamah astronautičkim istraživanjima.

r2_2
Robonaut pruža ruku astronautu

Robonauti tipa 2 (R2) su brzi, osjetljivi, po potrebi nježni ili jaki strojevi s mogućnošću verbalne komunikacije s ljudima. Biti će u stanju samostalno izvoditi radne operacije, čučnuti, podignuti kamen s Marsova tla, opipati ga rukama, osjetiti njegov miris i okus, skenirati ga multifunkcionalnim očima u širokom dijelu elektromagnetskog spektra, napraviti kemijsku i biološku analizu uzoraka, pomoći jedan drugome ili dati ruku čovjeku kada zatreba. Metereološki senzori, brza računala, snažni zglobovi, motori, poluge od umjetnih materijala zasad će ipak razumijeti samo strojni, jezik nula i jedinica. Programska podrška dati će im mogućnost „pametnog razmišljanja" i prosuđivanja stvari oko sebe te donošenja samostalnih odluka uz samoučenje tijekom njihova rada.

r2_5
Robonaut-rover, uskoro i na Mjesecu?

S druge strane astronautima će rad s humanoidnim robotima uvelike olakšati posao, a njihov izgled dati će im i psihološku dozu dodatne sigurnosti te komociju u radu. I pored sve sile elektronike, informatike, motorike, mehanike...ovi će strojevi još uvijek predstavljati „ljude bez duše". No tko zna kakvi će biti njihovi nasljednici za koju godinu.

r2_7
Umjesto puške humanoidni roboti nositi će znanstvene instrumente

Misije na Mjesec i Mars bile bi u svakom slučaju nezamislive bez korišćenja tehnike. Prema prikazanim primjercima Robonauta moguće nam prvo mahanje rukom i nježan ženski glas s površine Marsa nebude ljudski, već robotski.



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...