R2A
Robonaut R2A očekuje lansiranje brata R2B u svemir

U teretnom prostoru raketoplana Discovery, ili bolje rečeno u modulu Leonardo nalazi se Robonaut-2 ili skraćeno R2. Kada Discovery pristane uz ISS a astronauti postave Leonarda kao stalni modul na ISSu biti će to početni dom za R2. Kasnije će se preseliti unutar američkog modula Destiny (Sudbina).

Sudbinska povezanost čovjeka i tehnike u astronautici je bila jasna još od početaka svemirske ere. Rad čovjeka i stroja, međusobna interakcija te posebice ljudsko obličje nove generacije robota nešto su što smo dosad gledali samo u znanstveno fantastičnim filmovima.

robonauti_braca
Zajednički rad R2A i R2B

Astronauti su već sada oduševljeni skorašnjim, novim časnikom na brodu. Ljudsko obličje R2 dodatno utječe na percepciju da se u okružju ne nalazi „metalna kanta“ već ravnopravan član posade. Svemu tome pridonosi i odnos tvoraca prema novoj generaciji robota. Na lansirnoj se rampi Kennedy-jeva svemirskog centra nalazi i brat blizanac R2.

robonaut_astronaut_zajedno
Zajedno u svemiru, čovjek i stroj

Prava mala invazija humanoidnih robota na Floridi tek je početak njihove primjene u svemiru. NASA planira da u ne tako dalekoj budućnosti R2 seriji doda noge, pa čak i da se isti koriste u svemiru kao potpora astronautima pri svemirskim šetnjama. Humanoidni roboti svoju će pravu primjenu naći u budućim misijama na Mjesec i Mars.

U međuvremenu R2A će ostati na Zemlji i s zanimanjem ispratiti lansiranje brata-blizanca R2B u orbitu. Tko zna, možda se jednom ponovo sretnu negdje u svemiru...

 




Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...