pdf

Rusi i Amerikanci se već decenijama, što javno što tajno, prepucavaju u vezi naoružanja, i to neće nikad da se promeni. Svako od njih ima svoje adute i vrlo retko se događa da jedna strana javno prizna da nema odgovor na vojne pretnje druge strane. „Satana“ je bio jedan od tih pretnji, dokazavši da sa njim nema šale.

Nuklearni_Satana
Postoji bilateralan dogovor Rusije i Amerike o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (čitaj atomskog naoružanja) i on se naziva START (STrategic Arms Reduction Treaty). Prvi dogovor je postignut u Moskvi 1991. godine (START I), i tom prilikom je iz arsenala naoružanja velikih sila povučeno ukupno 1.600 nuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa koje su mogle da budu lansirane sa podmornica i bombardera, sa ukupno preko 6.000 nuklearnih bojevih glava[i]. Drugi dogovor (START II) su 2010. u Pragu potpisali predsednici Medvedev i Obama i on je stupio na snagu u januaru 2011. godine.

  Preuzmite u PDF verziji: 21 strana, 1,92 MB
download

pdf

792px-Peacekeeper-missile-testing510

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...