U trenutku pomislite da su ljudi. Možda nije daleko dan kada će to i postati.
roboti
youtube_sm   Nekoliko kratkih filmova o novim robotima
 


Roboti u delu K. Čapeka

Iz člnaka Metalni ili pravi ljudi

Roboti definitivno spadaju među naučnofantastične pojmove koji su svima jasni i bliski. Njihovo prvo imenovanje je u drami «R.U.R.» Karela Čapeka iz 1921.g. R.U.R. je skraćenica od 'Rosumovi univerzalni roboti', što je ime kompanije koja u budućnosti proizvodi nove sluge ljudskog roda. Zaplet nastaje kada roboti zatraže svoja prava i zbog njih zarate protiv ljudi. Čapek je termin robot izveo iz češke reči 'rabotiti' koja znači raditi. Preciznosti radi valja reći da se današnji termin robot, kao pokretne, inteligentne metalne mašine, razlikuje od Čapekovih robota koji su veštački stvorena bića od krvi i mesa, što odgovara današnjem terminu 'android'; na sredokraći između današnjih robota i androida su 'kiborzi' kao ljudska bića nadograđena mašinskim delovima.

Capek_play
Ovo je scena iz Čapekove drame "Rosumovi univerzalni roboti"

youtube_sm  Evo ponovo modernih robota:


Šta je to robot?

Iz Wikipedie

Robot (od češkog - rob, robota, rabota - težak, prisilan rad) je elektro-mehanička jedinica koja je u stanju da autonomno, po nekom programu, ili pod kontrolom čoveka izvodi određene zadatke. Roboti se koriste za izvođenje zadataka opasnih, teških ili napornih za ljude. Na primer sakupljanje nuklearnog otpada ili slaganje velikog broja žica prema boji, kao i repetitivne poslove gde se zahteva istrajnost i preciznost, kao što je sklapanje motora i šasije automobila.

Roboti koji imaju oblik ljudskog tela se još zovu humanoidni roboti. Ako je uz ovo još i svrha da se po njihovim ostalim karakteristikama, kao što su kretanje, govor, gestikulacije itd, što više približe ljudskim bićima, radi se o androidima. Ovaj termin se ipak češće sreće u naučnoj fantastici.

Inteligenciju koju robot poseduje čini u stvari program ili sistem programa, koji određuje sposobnost robota da prepozna određene situacije i da se u njima snađe ili ih rešava, ponašajući se na pravi način ili čak iz sopstvenog iskustva uči kako da se snalazi u novim situacijama i rešava nove probleme. Ova vrsta inteligencije se zove još i veštačka inteligencija i predstavlja zasebnu granu nauke.


Pročitajte o veštačkim ljudima i ovo:

Najmanji robot na svetu

Naučnicima je pošlo za rukom da proizvedu crvolikog robota toliko malog da je potreban mikroskop da bi ga uopšte mogli videti. Šta više, njih 20 hiljada je moguće poređati u kolonu na jedan dinar!

droid-59Droidi u svemiru

Roboti, droidi, mašine koje misle – skoro da nema naučnofantastičnog filma bez njih, pa ipak – oni nisu samo plod mašte scenarista i SF vizuelista, dolazi vreme kada će oni postati naši automatizovani istraživači svemira.

Oni dolaze: Robonauti

Robonauti tipa 2 (R2) su brzi, osjetljivi, po potrebi nježni ili jaki strojevi s mogućnošću verbalne komunikacije s ljudima. Biti će u stanju samostalno izvoditi radne operacije, čučnuti, podignuti kamen ...

Ruski android se sprema za ISS

U februaru 2011, STS–133 „Discovery“ je poneo na Međunarodnu stanicu specijalni teret: adroida „Robonauta R2“. Ali čini se da ruska svemirska agencija „Роскосмос“ ne želi da zaostaje za Nasom pa je odlučila ...

NASA priprema robonaute za Mesec

...poodavno se u Nasinim kuloarima šuškalo da jedan od njihovih glavnih inženjera, Stephan J. Altemus, ima projekat kako da za samo 1000 dana na Mesec pošalje svog robonauta. Za to mu je trebala letilica, ..

OMEGA POINT

Bilo da nas na kraju vremena čeka Omega tačka ili ne, jedno je sigurno: ljudsko biće se nikada neće pomiriti sa saznanjem o sopstvenoj prolaznosti.

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...