UntitledDana 2. oktobra 2016. godine, u 21 čas i 41 minut po lokalnom vremenu, desio se zemljotres sa epicentrom oko 10 km severozapadno od Podgorice. Jačina ovog zemljotresa je bila 3.9 stepena po Rihteru, na dubini od 18 km.

“Na osnovu numeričkog modela promene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području”. Kako prenosi Seizmološki zavod Crne Gore.

 Zanimljivo je to što je ovaj potres propratila jaka eksplozija, kako kažu meštani, a neposredno posle eksplozije su osetili podrhtavanje tla koje nije bilo preterano jako. Po opisu, slike nisu padale sa zidova, kao ni predmeti sa polica, čulo se blago krckanje i tutnjava koja je kratko trajala. 

36 minuta pre ovog potresa koji su osetili podgoričani, tačnije u 21:05, desio se zanemarljivo slab potres u predelu Nikšića koji je bio na relativno istoj dubini kao podgorički, snage 1.9 stepeni po Rihteru. Verovatno je da ovaj potres nije foršok potresa iz Podgorice pa samom tim i nemaju zajedničke karakteristike i niti su povezani. 

Inače, Crna Gora leži na relativno trusnom području gde su se kroz istoriju dešavali jači potresi koji su pričinjavali veću materijalnu štetu, a bilo je u žrtava.

Zone sa najviše zemljotresa u bližoj i daljoj istoriju su predeli oko Ulcinja, Budve, Bokokotorskog zaliva i Skadarskog jezera. Tu su nastajali vrlo jaki potresi, a prema istorijskim spisima su to, 13.06.1563. i 25.07. 1608. - regojn Bokokotorskog zaliva, a u novijoj istoriji onaj iz 15.04.1979. koji s edesio u 06:19 GTM sa epicentrom u Jadranskom moru na oko 15km od obale između Bara i Ulcinja. Snaga tog potresa je bila 7 stepeni po Rihteru. 

"Gradovi koji su stradali u tom potresu su: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja. Uništen je ogroman deo modernih hotelskih kapaciteta u regionu, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dečije zaštite, 240 školskih objekata. Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu. Velike štete su bile na putnoj mreži - oštećeno je oko 350 km magistralnih i 200 km regionalnih puteva. Jedna od specifičnih manifestacija oštećenja tla izazvana zemljotresom bile su pojave likvifakcije (tečenja tla), klizišta i odroni." Do kraja 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom 4.0, preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 - 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa. - Seizmološki zavod Crne Gore

 

Izvori:

Seizmološki zavod Crne Gore http://www.seismo.co.me

Seizmološki zavod Srbije http://www.seismo.gov.rs

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 10 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 10 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 15 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 21 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...