U Nišu se prošle noći osetio zemljotres kao posledica potresa iz Rumunije, 12 km jugoistočno od Komandau, koji se nalazi u okrugu Kovasna na nadmorskoj visini od oko 1000 m, severno od Bukurešta, krajinji istok Karpatskog masiva (45.681°N 26.371°E, koordinate epicentra). Snaga potresa u epicentru 5.6 stepeni po rihteru, na dubini od 148 km. Potres se desio 28. oktobra u 0:38:11 UTC, odnosno 2:38:11 po vremenu kada se osetio u Srbiji. Velika dubina hipocentra je razlog što se potres osetio na tako velikom području.

IntensityMap

Ovako je izledao seizmograf kod Niša posle prvog potresa.

BOVS.active

Zanimljiva podudarnost sa potresom od 24.9.2016.koji je takodje bio 5.6 stepeni i na relativno sličnoj lokaciji (45.723°N 26.627°E), vreme potresa nešto pošle 2 ujutru, stim što je tad bio na dubini od 88km.

Nakon glavnog potresa, imali smo još dva naknadna potresa koji su posledica smirivanja tla. Prvi afteršok je bio u 03:48:57 UTC na istoj dubini kao prvi potres, ali znatno slabiji, 2.6 stepeni po rihteru. Poslednji u nizu je bio u 15:46:35 UTC na dubini od 118 km, a snage 3.6 stepeni po rihteru.

Ovaj region je svakako poznat po seizmočkoj aktivnosti o čemu je bilo reči u prethodnom tekstu.

A ako imate nekih pitanja ili nedoumica vezanih za zemljotrese, neke odgovore možete naći u ovom tekstu.

Izvori:

www.emsc-csem.org

https://www.usgs.gov

http://www.seismo.gov.rs

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...