pdf

Lansiranje „Dragona SpX-8“
i prvo sletanje „Falcona 9“ na – splav!

Kompanija “SpaceX” je 8. aprila 2016. u 20:43 UTC lansirala sa rampe SLC-40 baze Cape Canaveral na Floridi raketu “Falcon 9 FT” (F9-023). Raketa je odnela u orbitu teretni brod Dragon SpX-8 (CSR-8) sa potrepštinama i opremom za putnike na Međunarodnoj stanici, a uz to je ponela i mali eksperimentalni modul na naduvavanje BEAM (Bigelow Expandable Activity Module). Pored toga, “SpaceX” je uspeo da prvi put spusti prvi stepen rakete “Falcon 9” na splav ASDS “Of cours I still love you” lociranu na oko 300 km od Cape Canaverala (koordinate 30,5° severno i 78,5° zapadno). Sletanje je izvršeno 8 minuta i 35 sekundi posle lansiranja. Ovo je bilo drugo uspešno spašavanje prvog stepena “Falcona 9” nakon misije “Orbcomm 2” od 22. decembra 2015. Poslednji neuspešni pokušaj je bio 6. marta prilikom lansiranja geostacionarnog komunikacionog satelita “SES 9”.

Dragon

Da bi se spasili i ponovo upotrebili prvi stepeni raketa lansiranih tokom komercijalnih misija sa teškim teretima ili u misijama na geostacionarnim orbitama neophodno je da prvi stepeni slete na barže koje plutaju na okeanu. U misijama takvog tipa prvi stepeni ne nose dovoljno goriva da bi se vratili do obala Floride, kao što je bio slučaj tokom misije „Orbcomm 2“, već je jedini način da se smanje troškovi spašavanje skupih delova rakete koji bi inače pali i potonuli na dno mora. Sletanje na splav je, dakle, manje zahtevan poduhvat gledano sa energetskog stanovišta, ali ište veću preciznost spuštanja s obzirom na male dimenzije splava. Kompanija „SpaceX“ poseduje dva splava ASDS (Autonomous Spaceport Drone Ship) – „Of course I still love you” i “Just read the instructions”. Kompanija je do sada već četiri puta bezuspešno pokušavala da spusti prvi stepen na splav, čemu treba dodati još pet pokušaja mekog sletanja na more ali bez vađenja raketnih stepeni.


CRS 6 first stage booster landing attempt Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(34 strane, 8,2 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...