Povodom članka Grujice Ivanovića Ko su žrve požara posle pada delova rakete-nosača naš čitalac Duško Sekulić je preko FB primetio: "Pa zar nisu već imali Energiju?! Teški nosač isto..."

Evo šta kaže Grujica Ivanović:

GrijucaIvanovic

Da, gospodin koji je postavio ovo pitanje je u pravu. 

Iz nekog samo njima znanog razloga, Rusi uporno pokazuju nedostatak maštovitosti u imenovanju svojih raketa, kosmičkih brodova i kosmodroma. 

Tačno je, krajem 1980-ih SSSR je dva lansirao svoju najjaču operativnu raketu-nosač koja je nosila ime "Energija". Sada, nova super-raketa dobija radnno ime "Energija-3", odn. "Energija-5" najverovatnije da pokaže kontinuitet, mada mi ni to nije dovoljna razlog za ponovno korišćenje ovog imena. Uzgred, njihova najveća raketno-kosmička korporacija nosi ime, na predlog Valentina Gluska još od 1974. "Energija".

ENERGIJA

Enegija

je slučaj sa serijom raketa-nosača "Sajuz" kompanije "Progres". Umesto da novim raketama daju neka lepa imena, oni nastavljaju sa praksom korišćenja imena kosmičkog broda "Sajuz" i za nosače koji nisu lanseri ovog kosmičkog broda. Tako imamo Sajuz-U", "Sajuz-FG", "Sajuz-2.1A", "Sajuz-2.1B", "Sajuz-2.1V", "Sajuz-CST", sada eto u "Progresu" i "Energiji" rade na projektu principijelno nove rakete kojoj su dali ime - "Sajuz-5"! A kompletan program njenog razvoja (koji obuhvata zajednički projekat sa Kazahstanom) nosi prelepo ime "Feniks". 

Iskreno se nadam da će "Energija-3", "Energija-5" i "Sajuz-5" dobiti neka maštovitija imena.

Što se tiče novog ruskog kosmičkog broda "Federacija", i pored javnog konkursa za dodelu imena, odabrano je najnemaštovitije ime, sa jakim političkim značajem, bas kao i "Sajuz". Ispada da će "Federacija" nastaviti tamo gde je "Sajuz" stao.

Oko Vastočnog, novog ruskog kosmodroma, postoje neke ideje da se preimenuje u Gagarin. Grad koji se gradi pored Vastočnog nosi prelepo ime Ciolkovski.

Sećam se da je Artur Klark svom kosmičkom brodu u "Odiseji 2010" dao ime "Leonov", a da su brodovi ruske kosmičke flote nosili imena Karaljova i palih kosmonauta - Gagarina, Komarova, Dobrovojskog, Volkova i Pacajeva. Međutim, kada su nove rakete i kosmički brodovi u pitanju, očigledno ćemo još morati da čekamo da vidimo povratak ove lepe prakse. Ohrabruje što odnedavno ruski kosmonauti, pored veoma lepih pozivnih znakova svojih kosmičkih misija, počinju da daju posebna  imena svojim kosmičkim brodovima. Tako je na primer kosmonaut Fjodor Jurcihin, koji se trenutno nalazi na MKS, svom brodu "Sajuz MS-04" dao ime "Antej", dok je Aleksandar Samokutjajev, čiji je brod lansirna na 50. godišnjicu Gagarinovog kosmičkog leta, dao ime svom "Sajuz" - "Gagarin".

Ponekad lepim idejama treba vremena da sazru.

soyuz rocket

Sajuz - lansiranje

 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...