Electron, Vector, Neptune igrači nove generacije

electron fully fueled

Osim velikih raketa i svemirskih brodova te suborbitalnih letjelica i svemirskog turizma novih svemirskih igrača XXI stoljeća na scenu dolaze i igrači druge vrste. Manje, jednostavnije, jeftinije, operativnije rakete čije se tržište cijeni na tisuće i tisuće letjelica koje će u narednom desetljeću biti lansirane u svemir.

Glavni su predstavnici te druge vrste rakete Electron (Rocket Lab), Vector (Vector Space Systems) i Neptune (InterOrbital Systems). Sve ove rakete izrađene su u malim tvrtkama, njihovi elementi ispitani uključivo i testna lansiranja. Rocket Lab u ovom trenutku prednjači ali utakmica je tek počela. Njihova je raketa Electron prvi puta poletjela u svemir 25. maja prošle godine. Lansiranje i let protekli su uspješno ali je radi problema sa zemaljskom opremom i izostanku komunikacije u trenucima bez radio pokrivenosti došlo do samouništenja rakete. Rocket Lab je iz toga izvukao pouke i naučio poprilično stvari.

Electron rocket horizontalno

Danas se mogu pohvaliti kako je Electron 21. januara ove godine u cijelosti položio test. Dakle već u drugom pokušaju raketa je odradila sve što se od nje očekivalo i postavila tri male letjelice u Zemljinu orbitu. Nestvarno predobar rezultat a naročito ako znamo kako je raketni motor izrađen na 3D printeru od kompozitnih materijala! Rocket Lab američka je tvrtka sa raketodromom na Novom Zelandu. Lansirni kompleks 1 smješten je na obali Novozelandskog Sjeverng otoka.

Electron raketa u visinu mjeri 17 m, promjera cijelom dužinom 1.2 m Sastoji se od dva raketna stupnja, prvi čini devet motora samostalno razvijenih 3D printanih raketnih motora Rutherford, a u drugom stupnju nalazi se jedan takav motor. Time je cijela infrastruktura oko rakete pojednostavljena. Kasnije varijante rakete imati će i specijalni treći stupanj. Startna masa ove rakete iznosi 10.500 kg a u nisku Zemljinu orbitu sposobna je ponijeti teret mase 150-225 kg, sasvim dovoljno za manje letjelice i cijelu plejadu pikosatelita.

Izgleda nestvarno, ali kada se lansiranja uhodaju planira se i do pedeset polijetanja godišnje! Slijedeće lansiranje planirano je za msrt a tu je negdje pozicionirano i naredno lansiranje (rezervna opcija za GLXP team Moon Express) prema Mjesecu!

Kada sam svojevremeno pisao o lansiranju prvog Falcona Muskova SpaceX-a „lomio sam se“ kako napisati tekst, kako ga nasloviti da javnost shvati što se tada desilo. Istu „borbu sam sa sobom“ imam i sada. Ovo, ovo je prava revolucija u svemirskom dobu kakvo smo priželjkivali a sada je ono naša realnost. 

electron lansiranje


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...