Kompanija SpaceX sada već rutinski vraća na Zemlju prve stepenova rakete-nosača “Falkon 9” koji se posle provere i servisiranja ponovo koriste za komercijalna lansiranje. Sada je stručnjacima SpaceX uspelo da po prvi put vrate prvi stepen svog lansera u bazu Vandenberg, u Kaliforniji.

F1

Sedmog oktobra 2019. SpaceX je iz vazduhoplovne baze Vandenberg na obali Kalifornije, uspešno lansirao argentinski satelit SAOCOM-1A za snimanje zemljine površine. Osam minuta kasnije, prvi stepen rakete-nosača “Falkon 9” uspešno je sleteo samo 400 metara od lansirne rampe, na za to posebno predviđeno mesto. Za vreme lansiranja, posmatrači Južne Kalifornije imali su prilike da vide spektakularni plavo-beli oblak oko rakete. Mnogi su postavili snimke na “Tviteru”, bilo je čak i komentara da je u pitanju NLO. 

F2

SpaceX je do sada vratio na Zemlju trideset puta prve stepenova rakete-nosača “Falkon 9” i “Falkon hejvi” (sećate se, tada su se istovremeno na Kejp Kanaveralu spustila dva bočna bustera ovog raketnog kolosa). Njih dvadeset je ponovo upotrebljeno za kasnija lansiranja, neki od blokova su čak dva puta ponovno korišćena. Prvi stepen koji je sada vraćen sa visine od oko 80km već je korišćen krajem jula ove godine, prilikom lansiranja deset telekomunikacionih satelita serije “Iridijum”.

F3

Do sada, raketni blokovi su se spuštali na plovećim platformama smeštenim na Altantskom i Tihom okeanu i na dvema kopnenim pozicijama za spuštanje pripremljenim nedaleko od lansirne rampe na Kejp Kanaveralu. Ovo je prvo spuštanje stepena “Falkona” na zapadnoj obali SAD, čime je kompanija SpaceX praktično pokrila sve svoje lansirne rampe sa pozicijama za povratak prvih stepenova. 

F4

Ono što je, takođe veoma važno naglasiti, SpaceX sada ima tri kopnene zone za spuštanje smeštene nedaleko od svojih lansirnih rampi, dve na Kejp Kanaveralu (istočna obala) i jednu u bazi Vandenberg (na zapadnoj obali). Time je vreme prevoza, testiranja, servisiranja i ponovnog korišćenja  raketnih stepenova značajno skraćeno u odnosu na korišćenje plovećih platformi. To se može videti na osnovu ovogodišnjeg bilansa lansiranja; SpaceX je 2018. obavio 17 lansiranja, a planira do kraja godine još nekoliko. Dugoročno, u SpaceX-u planiraju da se stepenovi raketa “Falkon 9” koriste barem po deset puta. Međutim, iako zvuči paradoksalno za sada još nema potvrde da je i cena lansiranja “Falkona” primenom ranije korišćenih prvih stepenova takođe smanjena. 

O tehno-ekonomskim aspektima ponovnog korišćenja raketnih blokova se inače u poslednje vreme vode poprilično zanimljive debate sa obe strane Atlantika. One zaslužuju poseban osvrt.      

Spektakularna šara rakete Falkon 9

Sletanje prvog stepena Falkona 9 - tačno u centar mete

Ustanovljeno šta je dovelo do eksplozije "Falkona"

Eksplozija rakete "Falkon-9" na lansirnoj rampi

Dragon i Falkon

Povratak "Falkona"

Prodor “SpejsX” na kosmičko tržište i prvo lansiranje super-rakete “Falkon hevi”

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...