pdf

101. KNJIGA DRAŠKA DRAGOVIĆA:

'СоюзМС-10':
anatomija kosmičkog incidenta

Uskoro nova elektronska knjiga Draška Dragovića o misterioznom prekidu leta čuvene ruske rakete. Incident nezapamćen u isotirji kosmonautike! Kako je došlo do prekida misije, kako su se kosmonauti spasli i da li je Međunarodna svemirska stenica ugrožena? 

 

IZVOD IZ KNJIGE:
11. oktobra 2018. osvanuo je hladan ali sunčani dan nad Bajkonurom[1]. Divno jutro za putovanje u kosmos. Dvojica kosmonauta su započinjala seriju rituala i priprema pred odlazak na orbitu koji su već decenijama karakteristika lansiranja raketa 'Союз'sa ljudskim posadama. Aleksej Nikolajevič Ovčininje postavljen za zapovednika misije 'Союз MС-10'. Ovčinin (1971.) je bivši vojni pilot i pukovnik u rezervi, koji je prvi put poleteo u kosmos pre dve godine. Njegov par je Nasin astronaut Tyler Niclaus 'Nick' Hague. Za Nika (1975.), još jednog vojnog probnog pilota, bio je to prvi let u kosmos. Pred obojicom je bila duga i naporna misija. Cilj im je bio da na Međunarodnoj stanici ostanu do januara 2019. kao članovi Ekspedicije 57 i 58. Do decembra 2018. trebalo je da na stanici žive sa Serenom Auñón-ChancellorSergejem ProkopijevimAleksanderom Gerstom. To je trebalo da bude rutinska misija ka ISS, a podatak da su tog puta u raketu ušla samo dvojica putnika možda je bilo najveći kuriozitet. Ali u samo sledećih nekoliko sati stvarnost je pokazala da, kada govorimo o letovima u kosmos, pridev 'rutina' postoji samo u mašti novinara i saradnika AM. Sve do proleća ove godine postojao je i treći član posade, Nikolaj Tihonov, ali je 'Роскосмос'rešio da ga ovog puta ostavi na zemlji, jer je ruski modul 'Наука', za koji je on specijalno treniran, nije poleteo na vreme. Lansitanju 'Союзa'je prisustvovao James Bridenstine(1975.), direktor Nase. Bilo je to prvo lansiranje ljudske posade kojoj je prisustvovao novi direktor...

 

[1]Bajkonur se nalazi taman toliko severno koliko i najsevernije selo u Srbiji (prim.prev.).

s1

s3

s2


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...