Dakle, prvo sam ja napisao članak Može li se na Vidojevicu? Paaa… na šta je reagovao Miodrag Sekulić tekstom ispd. Red je da ogovorim Sekuliću i taj odgovor je ispod na ovoj strani niže.

Poštovani,

Nije moje da zastupam zvanično AOB, ali sam jedino pomenut (nadimkom) u članku. Elem, autor ovog teksta je MORAO da prvo proveri zašto postoje ove zabrane i da tu informaciju zvanično traži od uprave nadležne institucije, pa da tek eventualno reaguje ako mu se ne svidi objašnjenje. No, on je izabrao da tako ne uradi i da reaguje na tekst onako kako jeste.

U tekstu se pominju čuvene svetske opservatorije, ali bojim se da paralela nije adekvatna i objasniću u najkraćem zašto. Kao prvo, na Vidojevici radi samo jedan tehnički posmatrač (moja malenkost) i to za sada samo putem privremenog ugovora. Drugog osoblja, osim čuvara koji je već otišao u penziju, nema. A dodatnih zaposlenih nema jer budžet resornog ministarstva za Vidojevicu do sada nije ni postojao i takva situacija je i dalje aktuelna. AS Vidojevica je npr. još uvek neogradjena i u nju može da udje ko, kad i kako hoće, da pokuša da loži vatru, da lovi, da ide gde mu je volja kako peške tako i vozilima, a što se već sve dešavalo. Potom, prilazni put je i dalje jako loš i nebezbedan za prevoz ljudi itd. Takvi uslovi diktiraju stanje u kom prosto nema ko da prima posete pogotovu u vreme posmatranja kao i u toku dnevnog odmora posmatrača. Dakle, posete se mogu organizovati ali moraju da se značajno ranije dogovore i da se odobre. Ništa ne znači npr. zakazati posetu usred posmatračkog ciklusa od danas za sutra, jer nema ko da primi takvu posetu. Zato što posmatrač mora da odmori i da već popodne krene u novo posmatračko angažovanje i pripreme istog. Ako u tom radnom okruženju pridodate i nenajavljene posetioce, malo je reći da tada dolazi do zastoja u obavljanju posmatranja i do narušavanja naučno-istraživačkog procesa zbog čega AS Vidojevica ipak prvenstveno postoji.

Dakle, kada Vidojevica dobije stalno angažovane ljude koji će imati svoja radna zaduženja (a što je koliko znam u planu) tek tada će, PRETPOSTAVLJAM, doći i do relaksiranijeg odnosa prema posetama za koje će i tada svakako morati da postoje odredjena pravila. 

Znači, nema tu nikakve arogancije, odbijanja i zlonamernih pretnji, niti nekakve kvazi tajnovitosti, već organizacionih problema uzrokovanih nedostatkom novčanih sredstava i posledično ljudstva, a ne nedostatkom nečije dobre volje na opservatoriji. Uostalom, kad god sam ja lično mogao da primim posetioce to sam i učinio, pokazao teleskope, pružio priču na nivou na kojem sam mogao u tim trenucima. Deca npr. nikada nisu bila odbijena i vraćena. Ako ima vremena i za kafu, ratluk i sok, ukoliko ih imamo, uvek će svako biti ponudjen i poslužen. Nismo mi baš tako loši domaćini i mizantropi, kao što iz teksta autorskog članka neko može da nasluti...

S poštovanjem

Miodrag Sekulić

tehnicki posmatrač na AS Vidojevica

Da odlgovorim

1.Ne vidim zašto bi bilo ko MORAO da istražuje namere, motive ili šta već članka sa sajta Vidojevice. Kada pročitate neko obaveštenje u novinama, šta radite? Komentarišete to obaveštenje. Pa na šta bi to ličilo kada biste za svako obaveštenje u novinama morali da pišete nadležnima i pitate ih šta su hteli reći? Malo je besmisleno, zar ne? Pogotovo kada znate da vam sa AOB po pravilu ne odgovaraju na vaša pitanja (što je moje iskustvo). 

2. Postoje opservatorije bez i jednog zaposlenog, pa tamo opet možete otići. Uostalom, pogledajte kratke filmove u članku i videćete vesele turiste koji «panoramski razgledaju» pored opservatorije Kek koja nema NI JEDNOG zaposlenog za rad sa turistima – što je izgleda i jedina njena sličnost sa opservatorijom na Vidojevici. (Inače na sajtu Vidojevice stoji: Na AS Vidojevica gradjanstvu nisu omogućena nikakva vizuelna posmatranja svemira niti turističko panoramsko razgledanje!)

3. Naravno da ima arogancije. Jedno je kada napišete: «Poštovani ljubitelji astronomije, drago nam je što volite ovu divnu nauku, ali na žalost mi nismo u stanju da primamo posete zbog (pa se navedu razlozi), ali ćemo nastojati da vas primimo (npr. jednom godišnje, jednom u tri meseca…)…« itd.  A sasvim je drugo kada napišete – tako kako je na sajtu Vidojevice, ultimativno ("morate", "mora", "neodobrena pomeranja i kašnjenja", "bez odobrenja uprave", "MUP"…). Pa uostalom, nije Vidojevica privatna stanica. Te teleskope, na ovaj ili onaj način platio je narod Srbije i taj narod valjda ima prava da vidi te teleskope. Tako je bar u demokratskim zemljama.

4. Što se tiče primedbe: «Uostalom, kad god sam lično mogao da primim…» sve to stoji, i u to sam se i lično uverio, ali nema veze sa člankom, te to neću ni komentarisati na ovom mestu, pogotovo ne u ovom kontekstu. 


Može li se na Vidojevicu? Paaa…

Odgovor g. Sekulića na članak \"Može li se na Vidojevicu?\"

Dve priče sa analizom - povodom pravilnika o posetama AS Vodijevici

NASA i Vidojevica - dva pristupa javnosti