01_Bunker-AO
Sl. 1
02_Bunker-nesredjen
Sl. 2
03_Bunker-sredjen
Sl. 3
04_Crkvina-satelit-snimak
Sl. 4
05_Crkvina-montaza-projekta
Sl. 5
06_Crkvina-Celestron-NS-8
Sl. 6

Tokom Medjunarodne godine astronomije 2009. i nakon utemeljenja Trebinjskog Astronomskog Udruženja, privremena uprava je pokrenula projekt Astronomske opservatorije u Trebinju. Smatralo se da jedno astronomsko udruženje u vremenima ovakvog materijalizma i opšte nezainteresovanosti za bilo šta ukoliko nije plaćeno, bez Astronomske opservatorije nema izgleda za dugotrajan opstanak. Jer što je za fudbalski klub stadion, to je za astronomsko društvo opservatorija. Bez Astronomske opservatorije osuđeno je na životarenje sa oscilacijama broja članova i interesovanja i vjerovatnim polaganim gašenjem. Za dokaz je primjer u Srbiji gdje samo društva u Beogradu i Novom Sadu postoje dugo godina i oba imaju opservatoriju. Ostala astronomska društva ne mogu se pohvaliti naročitom aktivnošću, rijetko se organizuju javna posmatranja za gradjane ili osnovne škole.

Sa ovakvom logikom uprave TAU, krenulo se u traganje za pogodnom lokacijom u gradu i od nekoliko objekata, uglavnom zapuštenih, iz perioda Austro-Ugarske okupacije, najpovoljniji položaj imao je Austro-Ugarski bunker u donjem dijelu brda Crkvina. U finoj borovoj šumi sa neometanim pogledom u pravcu juga, bez gradjevina i rasvjete u neposrednoj blizini (sl. 1, 2, 3). Iako je smješten u istočnom dijelu grada, sveukupni utjecaj rasvjete nije jako izražen. Ponekad članovi TAU osmatraju sa tog položaja sa kojeg se mogu uočiti objekti do 40 stepeni južne deklinacije.

Položaj je bio ''idealan'' ali procjena troškova uredjenja (+ pristupna cesta, struja, voda, itd) u funkcionalnu opservatoriju je bio oko 80.000 Evra. Projekt je predstavljen lokalnim vlastima, a sa njim je bio upoznat ambasador Ruske Federacije prilikom uručnja manjeg teleskopa (poklon ambasade Rusije) članovima TAU u avgustu 2010. godine.

I tako zbog nedostatka potrebnog novca i nezainteresovanosti lokalnih vlasti, stvar je stala do samog kraja 2011. godine kada je autor ovog članka stupio u kontakt sa predsjednikom Kanadsko-Srbskog Dobročinstva ''Jovan Dučić'' (KSDJD) iz Toronta, gospodinom Jakovom Vicom. Članovi KSDJD su uglavnom iseljenici iz Istočne Hercegovine. KSDJD je kupio robotizovani teleskop Celestron NexStar 8 (sl. 6) i odlučio ga pokloniti projektu Astronomske opservatorije. U razgovoru TAU sa Crkvenom opštinom Trebinje (COT), dogovoreno je da COT ustupi komad zemljišta na vrhu brda Crkvina u okviru kompleksa Hercegovačke Gračanice gdje će se izgraditi mala Astronomska opservatorija. Zatim je prilagodjen stariji projekt Austo-Ugarskog bunkera, u ovaj manji (sl. 4 i 5) na vrhu brda Crkvina gdje već postoji neophodna infrastruktura (pristupna cesta, struja, voda).

Ostvarenjem ovog cilja svi ljubitelji astronomije, djeca, omladina i gradjani Trebinja kao i mnogobrojni posjetitelji Hecegovačke Gračanice, imati će priliku posmatrati ljepote neba. Takodjer kao novi obrazovni i kulturni sadržaj, Astronomska opservatorija će povećati interesovanje ljudi iz drugih krajeva države i inostranstva za ovu sredinu. Predstavljati će jedinstveni dodatak skromnoj turističkoj ponudi grada Trebinja.

1
Stavite kurson na fotografiju

Teleskop bi u Trebinje trebao stići do marta 2012. kada ce se dogovoriti detalji u vezi objekta male Astronomske opservatorije, prve u Republici Srpskoj. U narednom periodu potrebno je obezbjediti financijska sredstava (oko 10.000 Evra - procjena TAU) za završetak ovog projekta.


Pročitajte i ovo:

Merkur i 2 južna sazvježđa


 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 6 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 12 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 18 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...