Very Large Array, (VLA, Vrlo dugi niz), je radio opservatorija u Novom Maksiku, SAD, na 2124 metara nadmorske visine. Komponenta je američke Nacionalne radio astronomske opservatorije.

VLA

Niz se sastoji od 27 nezavisnih antena, svaka prečnika 25 metara i težine 209 tona. Raspoređene su u tri kraka u obliku slova Y. Svaki krak je dugačak po 21 kilometar i nalazi se na železničkim šinama po kojima radio teleskop mogu da se pomeraju čime se menja njihova zajednička apertura.VLA-antena

VLA se koristi za istraživanje radio galaksija, kvazara, pulsara, ostataka supernova, gama zračnih bljeskova, radio-emisija zvezda i planeta, crnih rupai vodonika u oblacima Mlečnog puta. Ova opservatrojija je upotrebljena i za radio komunikaciju sa letelicom Vojadžer dok je proletala poed Neptuna.

Uprkos navodima u popularnoj kulturi VLA nije korišćen u SETI (Search for extraterrestrial intelligence) istraživanjima.

Prva radio antena izgrađena je septembra 1975. godine, a čitav kompleks je pušten u upotrebu 1980. Ceo niz je koštao 78,5 miliona dolara.

Početne scene filma Odiseja 2010 snimljene su na jednoj od antena Niza. Takođe, VLA se pojavljuje i u nekim scenama filma Kontakt, zatim u filmu Armagedon, u filmu Dan nezavisnosti, Terminator Salvation itd.

vla-niz

 

Druge opservatorije