iss 18122016 nebo
iss 18122016 zemlja
iss detalj ruski moduli
ISS konfiguracija sa DC letjelicom

Nove prigode za vidjeti ISS tek sredinom januaru 2017.

Međunarodna svemirska postaja kruži oko Zemlje na visini od četristotinjak kilometara iznad morske razine. Veliki broj instaliranih modula, fotonaponskih panela, radijatora topline, pilotiranih i bespilotnih svemirskih brodova čini ovu svemirsku ljudsku nastambu objektom pozamašnih dimenzija; 109 m x 73 m ukupne mase preko 450.000 kg! Zbog karakteristika orbite moguće ju je povremeno vidjeti u večernjim ili jutarnjim satima a postoje i periodi kada je njezina orbita tako položena da ju nije moguće vidjeti iz naših krajeva.

Glavni partneri u projektu ISS su Rusija, SAD, Europa, Japan i Kanada. Kada prolazi iznad naših krajeva moguće ju je vidjeti golim okom kao više ili manje sjajnu zvijezdicu koja sporo putuje nebom, točni parametri mogućnosti opažanja svaki su puta drugačiji što ovisi o njezinom „nebeskom putu“ pri preletu.

Naravno, mi golim okom ne vidimo svjetla na prozorima ISSa (usput, njih ima jako malo) već odsjaj Sunčeve svjetlosti koja se reflektira od modula ali ponajviše od fotonaponskih panela i radijatora topline (na ilustraciji, to su ova velika i mnogbroja „krila“).

Večeras je iz naših krajeva vidljiv posljednji markantni prelet ISSa. Istina, biti će još četiri preleta u predvečerje do 22. decembra ali oni neće ni blizu biti tako uočljivi. Zatim nastupa vrijeme kada ISS uopće neće biti moguće vidjeti sve do 28. Decembra. Tada nastupa vrijeme njezine vidljivosti u ranim jutarnjim satima. Nisko na zapadu ISS će se pojaviti u 17:27, udaljena nešto više od 1400 km. Zatim će se uzdizati prema zenitu a na najvišoj točci biti će u 17:30 a od nas će ju dijeliti samo 433 km.

Prelet ISSa se nastavlja prema jugoistoku sve do 17:34 kada će nisko nad horizontom ući u Zemljinu sjenku. Njezin najveći večerašnji sjaj biti će poput zvijezde -3.1 m (magnituda) što će ju činiti najsjajnijim objektom na nebu, osim Venere visoko na jugozapadu čiji je sjaj -4.2 m. Svi navedeni podaci izračunati su za Viduline u centralnoj Istri, drugdje na poluotoku oni će se neznatno razlikovati od navedenih. Ukoliko ovaj članak čitate dok se nalazite u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici.. ovi će se podaci uvelike razlikovati u odnosu na navedene! Imate li priliku i mogućnost, ispratite posljednji markantni prolaz ISSa ove godine iznad naših krajeva.

 


GDE JE ISS

http://www.isstracker.com

http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/International_Space_Station/Where_is_the_International_Space_Station

http://iss.astroviewer.net