Dva najsjajnija objekta na našem nebu, ne računajući Sunce, ovih su dana u konjunkciji jedno s drugim. Iako su u stvarnosti međusobno udaljeni skoro 750 milijuna kilometara, gledano sa Zemlje ova dva planeta prividno se sada nalaze veoma, veoma blizu jedno drugome. Još jutros Venera se nalazila tik iznad Jupitera, sutra (ponedjeljak 13. novembra) biti će neposredno jedan pored drugog, a zatim, narednih dana Jupiter će na jutarnjem nebu biti sve višlje, a Venera sve niže. Doslovce svakog jutra vidljiva je razlika u njihovim međusobnim položajima.

12n 13n 14n
12. novembar 13. novembar 14. novembar
 

Golim okom lako ih vidimo nad istočnim obzorom gotovo sat vremena prije izlaska Sunca. Prvog dana novog radnog tjedna Venera izlazi u 05:47, a Jupiter samo minutu kasnije. Već u utorak Venera izlazi u 05:49, a Jupiter četiri minute prije nje! Srijedu ujutro razlika je još veća, čak devet minuta (izlazak Venere u 05:56, Jupitera u 05:43).

Kako Sunce izlazi oko 07:00 to su predstojeća svitanja lijepa prigoda za vidjeti ove planete i njihovo gibanje na nebu zbog kojeg se njihovi položaji golim okom jasno uočavaju i razlikuju. Krećete li na posao ili u školu ili ste pak samo slučajno budni ne propustite pogledati ovaj ne baš svakodnevni prizor na našem nebu.

nebo 12 15 112017


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 8 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 14 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka