Hladno, hladno ali zanimljivo za proviriti ka nebu.

ISS nebo 05122017

Prvi ponedjeljak u decembru osvanuo je okupan Suncem. Prema aktualnim prognozama vedrina će nas pratiti i narednih nekoliko dana uz postupno povećanje temperature zraka danju i izrazito hladne noći. Sunce se svakim danom sve kraće zadržava iznad horizonta, noći su sve duže. Zemlja se već podosta pohladila pa osjet temperature direktno ovisi o izloženosti Sunčevim zrakama. Ugodan boravak tijekom dana na Suncu pretvara se u „ledaru“ kada se nađemo u sjeni zgrade ili prilikom prolaska ponekog oblaka. Izostanak oblačnog sloja, posebice noću, ostavlja nas bez svojevrsne toplinske izolacije. Toplina se ne može akumulirati i odlazi uvis. Noćno zvjezdano nebo u ovakvim uvjetima znači da se temperature na zemlji spuštaju ispod ništice. Pa je tako primjerice noćas najniža zabilježena temperatura na Vidulini Observatory u centru Istre iznosila -8.8°C! Sunce je izašlo u 07:26 a zalazi u 16:23, civilni sumrak započinje u 16:56. Sat vremena kasnije od 17:52 do 17:56 imamo priliku za vidjeti prolazak Međunardne svemirske postaje. Najprije će se pojaviti iznad sjeverozapada a zatim krenuti višlje prema zviježđu Malog Medvjeda da bi njezino opažanje za nas prestalo biti vidljivo kada se nađe iznad sjeveroistoka.

ISS zemlja 04122017

Zateknete li se na otvorenom ili u toplini doma sa prozorom koji gleda ka sjeveru ne propustite pogledati ovaj prolazak ISSa iznad naših krajeva. Imate li fotografskih afiniteta današnji prolazak ISSa smatrajte uvertirom za sutrašnji (utorak, u vremenu od 17:00 do 17:05) još sjajniji prolazak skoro po istom obrascu samo što će ISS biti malo višlje iznad horizonta i neznatno sjajnija.

Zanimljivo je za napomenuti kako se na drugom dijelu neba danas od 17:05 do 17:10 može vidjeti i prolazak Kineske svemirske stanice Tiangong 1. Sutra, u utorak vidljiva je skoro u isto vrijeme kada i ISS (od 17:10 do 17:15). Putuje zvjezdanim nebom od jugozapada ka jugoistoku. Obzirom je Tiangong 1 potpuno izvan kontrole preostalo joj je još najviše mjesec ili mjesec i pol dana u svemiru prije nego se strmoglavi ka površini planeta.

NAPOMENA: Svi iznjeti podaci izračunati su za lokalitet Vidulini Observatory u centralnoj Istri, drugdje na poluotoku oni se ponešto razlikuju od navedenih!

20171203 095528


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka