Hladno, hladno ali zanimljivo za proviriti ka nebu.

ISS nebo 05122017

Prvi ponedjeljak u decembru osvanuo je okupan Suncem. Prema aktualnim prognozama vedrina će nas pratiti i narednih nekoliko dana uz postupno povećanje temperature zraka danju i izrazito hladne noći. Sunce se svakim danom sve kraće zadržava iznad horizonta, noći su sve duže. Zemlja se već podosta pohladila pa osjet temperature direktno ovisi o izloženosti Sunčevim zrakama. Ugodan boravak tijekom dana na Suncu pretvara se u „ledaru“ kada se nađemo u sjeni zgrade ili prilikom prolaska ponekog oblaka. Izostanak oblačnog sloja, posebice noću, ostavlja nas bez svojevrsne toplinske izolacije. Toplina se ne može akumulirati i odlazi uvis. Noćno zvjezdano nebo u ovakvim uvjetima znači da se temperature na zemlji spuštaju ispod ništice. Pa je tako primjerice noćas najniža zabilježena temperatura na Vidulini Observatory u centru Istre iznosila -8.8°C! Sunce je izašlo u 07:26 a zalazi u 16:23, civilni sumrak započinje u 16:56. Sat vremena kasnije od 17:52 do 17:56 imamo priliku za vidjeti prolazak Međunardne svemirske postaje. Najprije će se pojaviti iznad sjeverozapada a zatim krenuti višlje prema zviježđu Malog Medvjeda da bi njezino opažanje za nas prestalo biti vidljivo kada se nađe iznad sjeveroistoka.

ISS zemlja 04122017

Zateknete li se na otvorenom ili u toplini doma sa prozorom koji gleda ka sjeveru ne propustite pogledati ovaj prolazak ISSa iznad naših krajeva. Imate li fotografskih afiniteta današnji prolazak ISSa smatrajte uvertirom za sutrašnji (utorak, u vremenu od 17:00 do 17:05) još sjajniji prolazak skoro po istom obrascu samo što će ISS biti malo višlje iznad horizonta i neznatno sjajnija.

Zanimljivo je za napomenuti kako se na drugom dijelu neba danas od 17:05 do 17:10 može vidjeti i prolazak Kineske svemirske stanice Tiangong 1. Sutra, u utorak vidljiva je skoro u isto vrijeme kada i ISS (od 17:10 do 17:15). Putuje zvjezdanim nebom od jugozapada ka jugoistoku. Obzirom je Tiangong 1 potpuno izvan kontrole preostalo joj je još najviše mjesec ili mjesec i pol dana u svemiru prije nego se strmoglavi ka površini planeta.

NAPOMENA: Svi iznjeti podaci izračunati su za lokalitet Vidulini Observatory u centralnoj Istri, drugdje na poluotoku oni se ponešto razlikuju od navedenih!

20171203 095528


Dodaj komentar


 

tranzit logo


leksikon 190


 

stranica posmatraci2019


 

CURRENT MOON


tvastronomija18

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka