Rano jutros Jupiter i Mars mal se nisu sudarili. Ko je uranio mogao je da vidi da su dve planete toliko blizu da se skoro češu. Naravno, malo veće uvećanje slike prikazuje ipak neko njihovo odstojanje.

Jupiter Mars 1

Jupiter i Mar na istom mestu (ilustracija iz SkySafari 5PRO)

jupiter Mars

Malo veće uvećanje pokazuje i razmak između dve planete (ilustracija iz SkySafari 5PRO)

MJ rastojanje
Sa još većim uvećanjem stvari izledaju ovako (ilustracija iz SkySafari 5PRO)

Hajde da objasnimo ovo kako ne bi došlo do zabune.

Trenutno Jupiter je od nas udaljen 5,875 astronomskih jedinica (ili prevedeno na naš jezik: nešto preko 879 miliona kilometara). Mars je daleko 1,902 A.J. (tj. 285 miliona kilometara). Njihovo međusobno rastojanje je ovog jutra bilo 594 miliona kilometara. Međutim, gledano sa Zemlje mi ne vidimo njihovo stvarno međusobno rastojanje, već samo ugaono. Vidimo dve tačkice koje se, tokom vremena približavaju ili udaljavaju, jedna od druge. I vidimo da se ponekad te dve nebeske tačkice toliko približe jedna drugoj da se nekad čak i poklope. Pređu jedna preko druge. To redak događaj, ali i svaki sličan budi u nama pažnju pa ih beležimo jer su interesantni za posmatranje. A svako takvo približavanje zovemo konjunkcija. To je, dakle, prividno poravnanje dva tela posmatrana sa Zemlje tako da se čini kao da su ona na istom ili skoro istom mestu na nebu.

Evo ilustracije o tome:

konjunkcija

Jupiter i Mars će narednih dana sve više da se udaljavaju jedan od drugog. Ipak biće još nekoliko dana zanimljiv njihov prizor. Da biste u njemu uživali dovoljno je samo da nebo bude vedro – i da uranite, da ih posmatrate dok vas u tome ne spreče prvi jutarnji zraci Sunca.

I Jupiter i Mars ovih dana izlaze nešto pre tri sata ujutro i možete ih posmatrati do šest, sedam sati kada nestaju u svetlosti Sunca.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka