Druga po redu "Zimska škola fizike 2019" otvorena je 14. januara 2019. u Gimnaziji "Jovan Dučić" u Trebinju. Za razliku od prošle godine kada su polaznici bili samo iz trebinjske regije, ove godine talentovani učenici dolaze iz svih krajeva Republike Srpske.

3

Škola će trajati pet dana, a učesnici su učenici od prvog do četvrtog razreda srednjih škola. Cilj ove škole je popularizacija nauke među mladim ljudima, a ovakvi projekti predstavljaju suštinsku dopunu redovnog nastavnog plana i programa u srednjim školama Republike Srpske i omogućavaju učenicima kreativniji i napredniji rad.

Za učesnike Druge zimske škole fizike Trebinjsko astronomsko udruženje organizovalo je astronomsko posmatranje tokom kog su učenici imali priliku da, osim posmatranja nebeskih tijela, saznaju i više detalja o astronomiji i astrofizici - granama prirodnih nauka o kojima se malo uči u školskom sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj, a koje se u razvijenim državama mnogo više izučavaju.

Učenici su pokazali zadovoljavajuće osnovno znanje iz ovih nauka koje su povezane sa fizikom u kosmičkoj perspektivi. To znanje, prema njihovim riječima, uglavnom je stečeno ličnim interesovanjem, a ne kroz školsku nastavu.

Za razliku od trebinjskih, većini gostujućih učenika ovo je bilo prvo posmatranje nebeskih tijela kroz teleskop jer takvu priliku nemaju u gradovima Srpske iz kojih su došli. Drugu zimsku školu fizike organizuje Društvo fizičara istočne Hercegovine.

1 2
4 5

 


Komentari

  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 3 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 9 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka