Pita čitalac:
Ako je ovo što ste prikazali na slici tačno,a vređa zdrav razum,kako objašnjavate da se u toku dana na nebu vidi pun mesec i sunce.A da ne pričamo o tome da je moguće videti Veneru,Jupiter i Mesec jedno pored drugog u heliocentričnom sistemu.Molio bih objašnjenje ali logično.Hvala. Dule.

 

Odgovor

Članak na koji reaguje čitalac je detaljno i vrlo jasno objasnio kretanje Meseca oko Zemlje, čak su u njega uključene i dve animacije, a sam članak je završen rečima: „Je l sad jasno? Jeste, mora da bude.“

E pa izgleda da nekima još nije. Evo Dule čak kaže da to što smo objasnili vređa zdrav razum, te postavlja dva pitanja. Ok, da pokušamo da odgovorimo na njih.

Prvo pitanje:Kako objašnjavate da se u toku dana na nebu vidi pun mesec i sunce.“

Dobro, jasno je da se Mesec, i to još pun, ne vidi po danu baš svakog dana, nego samo ponekad. A ako se vidi po danu, tj. po obdanici da budemo precizniji, to znači da se na nebu nad horizontom istovremeno nalaze i Sunce i Mesec. I to je ono što zbunjuje našeg čitaoca.

Kako je to moguće? Pa, to je zato što se Mesec i Zemlja ne kreću oko Sunca u istoj ravni. Da je tako, imali bi smo svakog meseca po jedno pomračenje Sunca i jedno pomračenje Meseca. A to se ne dešava. 

szm
Sunce, Zemlja i Mesec. Kada se ovako poravnaju nastaje pomračenje Meseca.

Mesec, oko Zemlje kruži pod nagibom od skoro 6 stepeni, te se, posmatrano sa pozicije Sunca, on ponekad nađe iznad Zemlje, ponekad ispod. U takvim slučajevima, ako se nalazi suprotno od Suca (gledano sa Zemlje) on je pun i vidi se i po danu.

sunce zemlja mesec
Mesec se oko naše planete okreće pod nagibom od skoro šest stepeni.

sunce zemlja mesec crop
Ovo je uvećani detalj sa gornje slike.

Eto, zato Mesec može biti pun i nepomračen. E sad, zamislite da ste posmatrač označen belom tačkom na donjoj slici. Desno vidite pun Mesec, a levo – Sunce!

posmatrac

Naravno, sad će se neki pitati, a kako onda dolazi do pomračenja? To smo već objasnili ovde:

Mala škola pomračenja Meseca - TEHNIKA

Pomračenje Sunca - tehnika

Drugo pitanje:A da ne pričamo o tome da je moguće videti Veneru,Jupiter i Mesec jedno pored drugog u heliocentričnom sistemu“. Dobro ova rečenica baš i nema formu pitanja, ali ono se naslućuje. Dakle, kako možemo istovremeno da vidimo Veneru, Jupiter i Mesec? Razume se, ponekad, ne svake noći.

Ovo nećemo puno objašnjavati jer ćemo dati prednost ilustracijama u nadi da su one sasvim jasne.

posmatranje

Dakle, u ovom primeru pred zoru, svakako pre nego što izađe Sunce, a zavisno od položaja planeta na nebu, možemo da vidimo Veneru, Jupiter i Mesec. Sva tri tela uskoro će se izgubiti u sjaju Sunčeve svetlosti.

horizont
Evo uvećanog detalja sa gornje slike. Dakle, ako posmatrate nebeske objekte u zoru (ili po zalasku Sunca) možete da vidite i one objekte koji su prividno blizu Sunca. U našem primeru to je Jupiter. Venera, posmatrano sa Zemlje i jeste blizu Sunca i zato je nikad ne možemo videti recimo u ponoć, nego samo u zoru ili uveče kada Sunce zalazi za horizont.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka