Izveštaj

Nije da mi je gledanje Marsa nešto nepoznato, pa i drugih planeta. Gledao sam ga još od one čuvene opozicije 2003. godine pa eto do ove zadnje koja se odvija baš ovih dana. 2003. godine je bio zaista veliki i sjajan i koliko se sećam bio je oko minus treće magnitude i oko 26 ugaonih sekundi veličine. Sada je sve to duplo manje ali kad je Mars blizu onda je to zakon i on se mora gledati ma koliko on bio veliki ili mali. Te čuvene 2003. godine gledali smo ga sa malim  sada već za naše standarde malim teleskopima. Njutn reflektor od 114mm (čuveni Eminov teleskop) i mali ahromat refraktor od 100mm (tzv. PMF teleskop) su svoj posao završili odlično. Sa njima smo na trgu u Skoplju namlatili dosta para gledajuci tu famoznu veliku opoziciju Marsa.

PMF-refraktor-od-100mm-f10

I negde baš negde posle njene kulminacije u Skoplje je podprostorom ( jel prostor-vreme kontrolišu carinici ) došao čuveni LX200GPS. Od njega se očekivalo puno više ali to je sasvim neka druga priča. Gledali smo mi i sa njim Mars u toj opoziciji ali je nekako previše blještao i nikako da ga ugušimo da bismo bolje videli detalje.

LX_200_GPS_254mm_f10

Posle LX-a je došao on. Moj prvi 100%tni teleskop. LX je bio akcionersko društvo, gde ja imam akcije, ali je ovaj bio moj. To je bio Orionov Njutn relektor od 6 inča f/6 na SVP pontaži. Pravi kvantni skok za nas u društvu tada. Još odmah je pokazao kvalitet za planete pa i danas nemogu da zaboravim kakav sam Saturn tada gledao. Za ne verovati kakve sam detalje tada video. Opet smo ga uopredili sa LXom koji je davo veće povećanje ali je Orion po meni bio za koplje bolji.

Orion-6ica-i-ponosni-vlasnik

Onda je na red došao Orion od 8 inča f/5 ali nekako kao da mi se na njemu nešto nije pogodilo. Dobar je on bio za deep sky ali za planete je još uvek Orion 6ica imala krunu na glavi. Snjim smo čak jednom u prošloj oklutaciji sa Martinom i napravili jednu crtačku sesiju gde smo ga crtali gledajuci kroz razne filtere ali to jednostavno to nije bilo to.

skica_Mars

Orion-203mm-f5

Bilo je tu i drugih teleskopa koje možda ipak vredno pomenuti. Dobson od 11 inča kome sam ja radio krivinu za ogledalo a koga mi je Janko doradio nije baš neki planetarni teleskop ali je u svoje vreme dok je još bio najveći teleskop u našem društvu a samim tim i u Makedoniji znao je da nam uzme dah na nekim deep sky objektima i to u saradnji sa tada pristiglim ( naravno podprostorom kao i svi pomenuti teleskopi a i oni koji će biti pomenuti i bilo koja dodatna oprema) UHC i OIII filterima.

Home-made-Dobson-280mm-f11

U međuvremenu smo uspeli da iz zaboravljenih prostorija na PMFu pronađemo stari teleskop refraktor od 200mm f/15 na kome se još uvek radi ( i on je priča za sebe o koj vam neću sada pričati) i na njemu so veoma lepo gledali Mesec i planete ali baš Mars nismo gledali ali bogami trudiću se da odemo ovih dana da ga pogledamo.

Veliki-PMF-refraktor-200mm-f15

Da nezaboravim i moj najnoviji teleskop za koji su neki „zlobnici" rekli da mi ga je žena kupila, a nije majke mi. To je Trus Dobson Meade Light Bridge 16 inča ili u naše pare to vam je više od 400mm. Snjim jeam gledao Mars ali krajem avgusta, lani kad je još bio mala bleda narandžasta okrugla mrlja. Gledao sam ja njime i Saturn i Jupiter. Nije to loše ali i on i on bi draže i lepše uronio u duboko nebo nego u bilo kojoj planeti.

Dobson-Meade-Lightbridge

I tako se ja iznahvalih silnim teleskopima i još mi samo Habl i Kek hvale pa da se iskompletiram J. Ali nije mi to bila namera koliko da ishvalim moj prvi teleskop, moju Orion 6icu. Ja stvarno neznam šta se na njoj toliko toga pogorilo ali je to teleskop koga bih se zadnjeg odrekao da moram.

I eto sad posle tolikog čitanja pokušajte da zaboravite sve gore napisano ili da to smatrate predigrom onog o čemu tek planiram pisati a to je kako sam večeras sa njim gledao Mars. A sve je počelo sasvim neplanski. Imali smo izložbu astrofotografije sa kojom smo i zvanično zatvorili MGA 2009 ( o ovome će ići poseban izveštaj). U planu je bilo da se posmatra Mars ali ne sa Orionom nego sa LXom. Nego, eto Dejan koji je trebao da dojde pikapom da pokupi LX nije došao ( opet ), pa je Orion ušao kao rezerva. I dok je trajala izložba kao dodatna aktivnost gledao se Mars. Namestili smo prvo na manjem povećanju sa Hiperion od 13mm ali smo odmah videli da i sa Hiperionom od 5mm i te kako može lepo i oštro da se gleda. I zbog velike gužve koja se stvorila oko teleskopa tako je ostalo duže vreme dok se nisu razišli skoro svi gosti i nismo ostali samo mi iz društva. Sa Hiperionom od 5mm i povećanjem od 240 putatako se lepo videla polarna kapa i detalji na Marsu da su svi koji su ikada gledali Mars odmah rekli da su oduševljeni. No onda su apetiti narasli i rešio sam da povećam Mars još malo, skoro duplo. Imam i dva prstena za Hierion okulare ( http://www.agenaastro.com/Baader-Hzperion-Finetuning-Ring-14mm-p/paar-bp-hdft-14.htm ) skojima se dobija veće povećanje tako da sam od 5mm dobio okular od 2.6mm i i povećanje od 460 puta. Malo muke sa fokusiranjem i voila. Isplivao je oštar, veliki i kao do sada nikad višenim detaljima. Ma uživao sam u svakom momentu i u svakom detalju. Žao mi je samo što se opet nismo prihvatili posla oko crtanja jel bi to bio interesantan poduhvat. Svi su voleli da ga gledaju ali su se svi nekako i žurili pa niko nije hteo da ostane da mi pravi društvo da ekperimantiramo sa filterima. Eh da mi je tada bio čovek sa sposobnostima Vedrana Vrhovca, sedeo bi do zore sa njim crtajući ga pa taman i da se zaledim. A Mars onako lep okrugao sa nekom roze narandžastom nijansom i sa sivo plavkastim detaljima i polarnom kapom koja se odlično videla. Ako bude ovih dana lepo vreme i nadjem neku žrtvu da mi pravi društvo eto mene opet sa Orion 6icom i sa priborom za crtanje.

Vedranova-skica-Marsa

A dotle pokušajte sami da gledate Mars bilo gde i sa bilo skim. Ako nemate gde izvoleite kod mene. Ja sam uvek spreman za par sati društva sa Orionom i Marsom.


Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 22 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka