4

18.09.2010. godine realizovan je međunarodni projekat „Međunarodna noć posmatranja Meseca“. Projekat je realizovan širom sveta i širom Srbije. U Srbiji relizovan je u Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Beogradu i Kruševcu.

Astronomsko udruženje „Eureka“ je za Kruševljane pripremilo predavanja i posmatranje.

Predavanja su počela u 11 časova u prostorijama gimnazije (kabinet fizike) i to:

  1. „Uopšteno o Mesecu“ – Saša Đorđević
  2. „Istraživanje Meseca“ – David Todorov
  3. „Mitovi i legende o Mesecu“ – Hristina Gvozdenović
  4. „Zanimljivosti o našem najbližem svemirskom komšiji“ – Zoran Tomić

Predavanjima je prisustvovalo oko 30-ak učenika, uglavnom šestaka. Svi su dobili materijal gde mogu da se uopšteno informišu o Mesecu i svim temama o kojima je bilo reči na predavanjima.

Radionica koja je planirana za kasnije je odložena, zbog nemogućnosti velikog broja đaka da dođu, ali i njihove velike zainteresovanosti. Radionica će se realizovati u narednom periodu, tako što će se za zainteresovane učenike organizovati u njihom školama realizacija te vežbe, ali i predavanja na razne zanimljive teme iz sveta astronomije.

234

Uveče u 20 časova organizovano je posmatranje Meseca na trgu Kosturnica. Posetioci su radili na dva teleskopa, na Newton 150/750 i refraktor 60/700. Posmatrani su Mesec i Jupiter, a posetioci sa fotoaparatima i mobilnim telefonima su pokušali da fotografikšu Mesec. Bio je veliki broj lepih fotografija Meseca, ali i zanimljivih umetničkih fotografija. Posetioci su dobili takođe materijal koji je pripremljen za predavanja, koja su bila u 11 časova pre podne tog dana.

225

Više informacija o ovom projektu, ali i budućim projektima, kao i o foto konkursu povodom posmatranja Meseca možete pogledati na sajtu AU “Eureka”.

238


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka