Prednovogodišnje opažanje na brdu Sorica 1200 m,na -8C,ali bilo je prelepo!

Prednovogodišnje opažanje kako ga je doživio Boris Saksida iz Slovenije. Dakle, mene je informirao Jernej, koji ima 56cm Dobson, da Andrej Mohar (Temno nebo Slovenija) poziva na opažanje sa planine Sorica iznad Bohinjske Bistrice,na skijalištu. Pozvao sam i Davida,sa 50 cm Dobsonom, a došao je i kolega Vertačnik Gregor,sa prijateljem Andrejem  (C11), naš  astro fotograf Jurij Stare i još dva nova lica u astronomiji,ali ne po godinama (oko 70!) već po duši sa svojim 25 cm Orionom. Ja sam ponio EQ5 sa WO72, pa sam malo za svoj gušt snimao Oriona. Mohar je rekao našem Ministru za znanost i razvoj Slovenije, Gregoru Golobiču, da ćemo bit gore i on je stvarno došao do nas ,sa ženom u brdo, gore oko 65 km izvan Ljubljane. Ostao je sa nama,pa im je David na svome 50cm Dobsonu pokazivao par ljepih objekata.

Bila je to privatna posjeta Ministra, no po pitanjima i razgovoru s njime vidjelo se da se i sam nekada zanimao za astronomiju. Supruga i on su ostali više od sat vremena na pravoj ledenici i onda se oprostio od nas,poželio Sretno i otišao. Kako je bila privatna posjeta nisam ni fotografirao ali bilo nam je lijepo u njegovom društvu.

Ja sam oko pola jedan završio s opažanjem, napravio sam par fotki neba,a David ostao još više od sat vremena,  dok su Andrej i Jurij ostali do jutra,jer su snimali još dark-light fotke i one njihove "fore", valjda do jutra.

Eto sve u svemu,pored svih lijepih stvari prvi put u živo sam vidio Konja u Orionu sa Davidovim 50cm Dobsonom.. S ljepim društvom ugodno je prošla  predposlednja noć u 2010. .

kliknite na slike
IMG_1327 IMG_1329
IMG_1330 IMG_1331
IMG_1333 IMG_1338
IMG_1343 IMG_1348
IMG_1353 IMG_1358
IMG_1366 IMG_1375
IMG_1379 IMG_1385
Author: Boris Saksida

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka