Izvanredno vedro nebo posljednjih desetak dana bio je razlog da Trebinjsko Astronomsko Udruženje u večernjim satima 11. februara 2011. godine upriliči posmatranje neba teleskopom za učenike druge smjene osnovne škole ''Vuk Karadzić''.

Osamdesetak učenika imalo je priliku da posmatra Mjesec visoko na nebu u zviježdju Biku u fazi prve četvrti. Divno su se vidjeli krateri uz sumračnicu, mjesečeve planine i velika mjesečeva blago talasasta mora prekrivena davno ohladjenom tamnijom lavom. Kroz teleskope članovi TAU su običnim digitalnim aparatom uradili nekoliko uspjelih snimaka Mjeseca

Vrlo blizu Mjeseca bilo je sjajno jato Vlašića – Plejada. Osmotrio se planet Jupiter niže na zapadnom nebu. Učenici su bili srećni što su uočili tri satelita Jupitera i dva ekvatorijalna pojasa od kojih je onaj sjeverniji bio veoma izrazit. Također usprkos mjesečini osmotrila se Orionova maglina sa sjajnim trepezom zvijezda u središtu, kao i neke sjajnije dvojne zvijezde.

Zanimljivi su bili mnogi dječiji komentari. Na primjer da su neki od njih vidjeli leteće tanjire, da će se svemirci objaviti čovječanstvu 2012. godine, ili da su svemirci isti kao mi samo što oni koriste čitav mozak, a mi samo dio. U ovom posljednjem se svi slažemo jer iako djeca imaju veliko interesovanje za astronomiju i nebeke pojave, društvo odnosno političari na vlasti za njihov opšti naučni razvoj kao i razvoj u ovoj najvećoj od svih nauka, ne izdvajaju ništa. Političari zaista koriste dio mozga i to samo za vlastitu materijalnu korist i opstanak na vlasti. A djeci neka vanzemaljci - svemirci pomognu.

Kliknite na fotografije 01
02 03
04 05
06 07
08 09
09 10
11 12
13 14
15 16
17 18

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka