Izveštaj

IMG_6099crop

E sad ovo kamp i nije baš ali tako smo počeli pa neka bude. Većina učesnika je bila smeštena u kući tj u Motelu Zora a samo par njih u šatorima ali ostao je naziv astro kamp pa neka tako i ostane. Ove godine smo odlučili da proširimo kamp pa smo ga spojili sa praznikom i imali smo 4 noći i 5 dana. Na našu objavu za astro kamp odazvalo se oko 35 učenika tako da smo napunili motel i plus još oko 10ak je bilo onih koji su kampovali ili spavali u vrećama u kući.

Pogledajte naš album fotografija
album

Prvo veče je počelo dobro. Bilo je vedro sa vrlo malo oblaka. Čak smo i počeli sa prvim časom tj sa upoznavanjem sa nebom i sazvežđima i sve je bilo ok do nedgde oko 23h kad su počeli da se navlače oblaci koji su potpuno zeznuli star. Posle sat vremena je već bilo mučenje jer gde god da smo uperili teleskope navlačili su se oblaci ko da su znali gde hoćemo da gledamo tako da smo oko 1h po ponoći napustili poljanu i otišli na malo priče pa u krevete.

Sutradan smo preko dana malo prošetali do bačila (mesto gde se čuvaju ovce) no napravljeno je kao turističko mesto pa se može sesti i popiti i pojesti.  Malo smo pešačili to bačila i posle bačila ali predeo je predivan pa je vredelo umoriti se malo. Druga veče je bilo ono što smo tražili. Vedro skroz naskroz. Iskrin nov dvogled 25x100 sa UHC filterima je po meni bio zvezda večeri. Otorena jata i magline  su toliko bila dobra  da sam zaglavio pogled par puta. Dobra sprava i vredi svaku paru.  A šta smo gledali te večeri. Pa skoro sve što smo stigli. Od planeta sve osim Merkura. Naravno Jupiter je bio najbolji koji u mom Dobsonu od 16 inča na 350 puta povećanja je veći od centimetar u dijametru. Kometu Garad smo u više navrata posećivali i jasno se videlo njeno pomeranje po nebu. U dvogledu je bila kao maglina dok se kod mene već izdvajala koma oko jezgra kao svetilje mesto. Bila je jako blizu M15 u Pegazu.

DSC02980
Kliknite na fotografiju

Osim poznatih Mova i nekih NGC objekata prošarali smo katalogom po nekim galaksijama ali meni je najbolja bila NGC 4631 u Berenikinim kosama kojase protezala skoro duž celog mog Etosa od 13mm. Puno novih dvojnih zvezda smo u samom sumraku lovili i to je bio i test da smo dobro iskolimirali teleskop. Pred zoru i ako je bilo puno vlage siing je bio jako dobar pa se duble duble razdvajala ko nikad. U zoru smo i Mars gledali ali osim narandžastog malog diska ništa se na njemu nije dalo videti.

IMG_9491crop

Zbog velike vlage Tomi i Martin su imali velikih problema sa astrofotografijom pa samo jedna fotka sa Plejadama je delimično uspela i na njoj se vidi kolika je vlažnost bila. Tomijevi pokušaji da uradi nešto sa LXom su ostali bez rezultata. I tako ostali smo do zore i sačakali da izađe ceo Orion pa kada se više nije moglo ništa posmatrati spakovali sitnu opremu i otišli u krevet. Noć za pamćenje.

_MG_8143crop

U narednim noćima nismo imali uopšte sreće pa smo svo vreme proveli u kući u društvenim igrama, gledanjem igranih i dokumentarnih filmova, kao i u pokušajima da se decibelima i igranjem sruši kuća što je na svu sreću bilo bezuspešno.

plejadi_final-250
Kliknite na Plejade

Berovski kraj je jako lep pa smo preko dana šetali dosta po okolini gde ima lepih vodopada gde su se neki čak i okupali u toj ledenoj vodi. Prošetali se i Berovom i svuda po malo glickali i pijuckali. Zadnjeg dana umesto da krenemo pravo prema Skoplju krenuli smo prema severoisoku i posetili manastir Lesnovo sa jako lepim pećinama u okolini i još lepšim krajolikom. Posle smo otišli do Kratova gde smo planirali da ručamo u nekom restoranu ali zbog praznika ništa nije radilo tako da smo usrećili neku lokalnu sendvičaru. Krajnja destinacija je bio prirodni fenomen Kuklici koji je prepostavljam sličan onom u Đavoloj varoši gde smo i zvanično završili sa nasim astrokampom.

Vreme nas nije poslužilo pa smo više šetali i zabavljali se negoli što smo se bavili astronomijom ali šta je tu je. Valjda je takva godina. Bila ne ponovila se.

Pogledajte naš album fotografija
album
Author: Radan Mitrović

Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka