Poruka iz naslova se odnosi pre svega na kometu Lovejoy C/2014 Q2. Ona je divna ovih dana I treba iskoristiti svako vedro veče da se osmotri. Svake noći penje se sve više na našem nebu i lako je dostupna već i dvogledom. Ako imate mogućnosti, slikajte je.

Comet-Lovejoy-Finder


14. januara Merkur će se nači u odličnoj poziciji za posmatranje. Ta mala planeta je blizu Sunca pa ju je u Sunčevoj svetlosti teško razaznati. Ovog puta Merkur se nalazi u velikoj večernjoh elongaciji, 18,9 stepeni od Sunca pa ga treba potražiti kada Sunce zađe.

 Dupla-Jupiter

17. januar: dva Jupiterova velika meseca: Jo i Evropa baciće svoje senke na Jupiter. Fina pojava za posmatranje dobrim amaterskim teleskopom. Cela predstava počinje u 4.53, a završava se u 5.58 po našem vremenu.

Mars-Neptun

20. januar. Mars prolazi na svega 0,2 stepena od Neptuna u 20 sati.

Tri-senke-JKupiter

24. januar. Trostruka senka na Jupietru. Tri njegova velika satelita, Evropa, Ganimed i Jo, posmatrano sa Zemlje, proćiće ispred Jupietra i baciti na njega svoje senke. Ovo nije baš čest događaj, pa ako imate dobar posmatrački instrument ne oklevajte. Poslednja trosturka senka dogoila se 31. Marta 2010. Zatim 3. Juna 2014. Između 1981. I 2040. Skupiće se svega 31 ovakav događaj.

29. januar: Mesec okultira Aldebaran. To će se dogoditi oko 18:31, ali će se videti samo sa Arktika tako da za nas to neće imati značaja. Inače to će biti prva od 13 okultacija neke zvezde Mesecom ove godine.

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka