Ovog petka (20. marta) u jutarnjim satima mnogi od nas baviti će se uobičajnim poslovima (ili dokolicom) a nerijetki će uz prve jutarnje kave u mislima i djelima već dobrano zabrazditi u vikend raspoloženje. No stvari na nebu neće biti nimalo uobičajne. Svjedočiti ćemo rijetkom nebeskom događanju – pomrčini Sunca koja će se iz naših krajeva vidjeti kao djelomična.

  pomrcina sunca 20032015 podaci nasa
  pomrcina sunca 20032015 podaci vidulini
  pomrcina sunca mehanizam nastanka
  pomrcina sunca promatranje uz uporabu zastitnih naocala Marina Tumpic
  pomrcina sunca srpovi sjene na tlu

Početak*, kod nas vidjivog, tijeka pomrčine nastupa u 09:29, maksimum pomrčine biti će u 10:38, a kraj u 11:49. U tijeku maksimuma pomrčine Mjesečev disk prekriti će 59% Sunčeva diska*. Do pomrčine Sunca dolazi kada se Mjesec nađe u poziciji da se nalazi direktno između Zemlje i Sunca.

Početak pomrčine najprije će vidjeti stanovnici zapadnih dijelova Afrike. Ubrzo zatim pomrčina će se vidjeti iz cijele Europe, sredozemlja, bliskog istoka a zatim i iz većeg dijela Euroazije (Rusije). Ova je pomrčina u astronomiji klasificirana kao potpuna pomrčina Sunca, no taj prizor biti će vidljiv samo sa veoma uskog pojasa u sjevernom dijelu Atlantika, a zatim brzo prolazi između Islanda i Engleske da bi potom linija totaliteta „skrenula“ prema sjeveru i Ruskim Farskim otocima te naposljetku prema Sjevernom polu.

U znatnom dijelu hrvatskih medija već se nalaze informacije o ovom nebeskom događanju no većina njih, zaradi elementarnog neznanja, nepismenosti „novinara“ i njihovih urednika ovaj rijedak i izniman događaj prikazuje u potpuno krivom i činjenično netočnom svjetlu. Nemojte se truditi takvim copy/paste glupostima poklanjat pažnju.

U zadnjih dvadesetak godina iz Hrvatske smo smo imali priliku gledati veliku pomrčinu Sunca 1999. (99%), 2003. (81%) i 2011. (75%), no ovu posljednju rijetko je tko vidio obzirom na nepovoljne vremenske prilike koji su tada vladali kod nas.

UPOZORENJE;

Gledanje pomrčine Sunca golim okom a još gore dalekozorom ili teleskopom bez adekvatnog filtra prouzročiti će sigurno, trajno i nepopravljivo oštećenje oka, uključujući i sljepilo!

Za opažanje pomrčine Sunca morate koristiti specijalne astronomske filtre. Alternativa tome je korištenje zaštitnih maski za zavarivanje kroz koje smijete povremeno i na kraće vrijeme uperiti pogled prema Suncu i vidjeti Sunčev srp. Nekada se pomrčina Sunca znala (na trenutak) pogledati i kroz začađen komad stakla, pri čemu se jako pazilo da je cijela površina stakla ravnomjerno i jako začađena, no to činite na vlastitu odgovornost. Na taj način svjetlost Sunca neće vam smetati niti ćete biti zabljesnuti Sunčevim zrakama svjetla, no UVA i UVB zrake nesmetano pronalaze put do vaše rožnice!

Zanimljiv efekt pomračenog Sunca biti će moguće vidjeti i na tlu, krošnje i listovi stabala projicirati će skoro nestvarnu sliku mnoštva Sunčevih srpova. Taj efekt možete napraviti i sami ukoliko na listu papira izbušite mnoštvo rupica. Kada Sunčeva svjetlost prođe kroz njih na tlu ćete vidjeti sićušne Sunčeve srpove!

* Podatke koje smo gore u tekstu naveli o početku, maksimumu i kraju dijelomične pomrčine Sunca izračunate su za Viduline (centralna Istra). Drugdje u našem neposrednom okružju vremena će se ponešto razlikovati i to za red veličine od nekoliko minuta. Pomrčina će na zapadu započeti nešto prije a na istoku nešto kasnije. Želite li saznati točne podatke o tijeku pomrčine za vašu lokaciju posjetite NASAinu stranicu;

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEgoogle/SEgoogle2001/SE2015Mar20Tgoogle.html

Zumirajte, kliknite na vašu lokaciju i otvorit će se prozor sa potpunim informacijama. Prikazana vremena su prema UT! Za lokalno vrijeme kod nas istima dodajte jedan sat vremena više!

Animacija tijeka pomrčine nalazi se na ovom linku;

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEplot/SEplot2001/SE2015Mar20T.GIF

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 21 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 23 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 23 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka