Kako se već par dana spominje fantastičan prizor na nebu tj. predivan okup Marsa, Venere i Jupitera, navijem sat za 3:15 ujutru. Teleskop iznesem to veče na terasu da i tati, koji je u gostima, pokažem Orionovu maglinu. Porazgovaramo o Orionovom pojasu, Egipćanima koji su izgradili piramide u identičnom rasporedu. Pogledamo malo Betlegeuse.

«Naučnici su rekli da će eksplodirati za par hiljada godina i da će biti neverovatan prizor, ne znam tačno koliko će obasjati nebo ali biće super.» - dodam ushićeno.

Tata: «Ne mogu ja da čekam, moram na vikendicu da poberem mušmule.»

Složili smo se da nam je dosadno čekati Betlegeuse supernovu i otišli na spavanje.

Mislim da sam skočila na prvi ton alarma kao da nisam ni spavala, zvirnula sam napolje da se uverim da nema oblaka i otišla da budim tatu. Muževljeva trenerka i debeli džemper na sebe, termo čarape i na terasu. Obaveštavam zainteresovanu okupljenu masu obožavalaca astronomije da se svetlo ne pali da ne bismo kvarili oči naviknute na mrak.

Venera prilično sjajna mada se vidi mena. Mars je pored Venere dobio svoju lepu crvenu boju. Sve smo to malo preleteli da bih tati pokazala pravi razlog ustajanja - Jupiter sa svojim mesecima. Mnogo više mi se svakako i svidela konjunkcija Jupitera i Venere letos, em toplije, em nema izmaglice, em toplije.

Znate ono kada vam u školi kažu da nešto moraš da znaš i u ponoć kada te probude? Tako sam ja deklamovala sveže probuđena imena meseca i činjenice o Jupiteru. Ganimed, Io, Evropa i Kalisto. Tata je bio oduševljen kako NE vidi šare na Jupiteru, ali mi je verovao na reč da su tu. Oboje smo primetili još dve tačkice iznad pa se pitali da to nisu još neki tih 64 prirodnih satelita koliko ih ima, kakvo bi to otkriće bilo. Nije hteo da ih imenujemo Lakijeva vikendica II i Đuveč mesec po ručku u koji smo na terasi skoro ugazili u gluvo doba. Kaže da verovatno imaju imena. Neki ljudi bas ne znaju da se zabavljaju u 3 ujutru kada se probude i iz toplog kreveta izađu na nulu.

Nakon 15 minuta je naišao zid magle sa severa. To je bilo to.

Noćas je nastala fenomenalna slika visoke rezolucije koju je tata uslikao svojom profesionalnom kamerom Samsung mobilnog telefona. Ako je neko zainteresovan za postere, šolje, majice sa motivima slike dole neka me kontaktira slobodno. Tata kaže da je slika besplatna i za preuzimanje.

jupiter

Jupiter sa 4 meseca. Sreda, 04. novembar 2015. u 03:25

Jupiter je najveća planeta solarnog Sistema i spada u grupu Jovijanskih planeta što znači da je većina mase čini gas. Jupiterov dan traje svega 9 sati i 50 minuta, a sama planeta ima izuzetnu rotaciju koja joj daje specifičnu atmosferu. Najzanimljiviji deo je svakako crvena pega - oluja koja traje nekoliko vekova. Kompletna atmosfera je veoma uznemirujuća za naše poimanje jer vetar u gornjim slojevima atmosfere dostiže brzinu od 500 km/h.

sateliti
Jupiterovi meseci i slike nastale tokom misije.

Članci o Jupiteru

Činjenice o Jupiteru

 

Ivana Pozder
Author: Ivana Pozder
Ivana Pozder rodjena je 23. 05. 1982. godine. Završila master grafičkog inženjerstva i dizajna na FTN, Novi Sad. Zaljubljenik u astronomiju od kako je prvi put kročila u planetarijum. Lagano nalazi svoje mesto u popularizaciji nauke.

Zadnji tekstovi: