lp2

Isključite nepotrebne sijalice, to je poruka konferencije Lightpoll 2019. Naravno, nije potrebno ugasiti sve sijalice nego samo one koje su štetne i nepotrebna, a treba uključiti one koja koje ne rasipaju energiju i koje daju prijatnu svetlost. One koja ne remeti noćni san prirode. 

lp1

 
Pritisnite dugme na slici da isključite svetlo. Ako vam se slika ne sviđa ponovo pritisnite dugme da uključite svetlo.

Sijalice danas često  preosvetljavaju puteve, raskrsnice, ulice, parkove, pa čak i šume. Time ugrožavaju saobraćaj (nasuprot tvrdnji elektrodistribucija), jer vas često samo zaslepljuju. A dešava se i da nepriviknutog oka nakon blještavila na raskrsnici odjednom uletite u mrak – i za trenutak, možda i koban, ne vidite ništa.

Prekomerno osvetljavanje remeti prirodni ciklus životinja i biljaka i, što nas posebno pogađa, uzrok su nekih oboljenja čoveka. Sem toga izazivaju latentan zamor – koji vam se, pre ili kasnije osveti. San je čoveku (i prirodi) neophodan, a on je kvalitetan samo u mraku. To kaže nauka. 

Sem svega navedenog – prekomerno i neadekvatno osvetljavanje je i skupo! Mi plaćamo rasvetu višestruko više nego zemlje koje su uvele red u javnu rasvetu. Bacamo pare, rasipamo ih na nešto što nam nije potrebno. Koristimo skupe sijalice i osvetljavamo i ono što ne treba. U nekim mestima snažni reflektori šaraju nebom, ulični kandelabri često osvetljavaju i visoke spratove zgrada umesto da obasjavaju samo tlo; troše se velike količine para na takozvano umetničko ili ukrasno osvetljavanje građevinskih objekata – i time samo ističemo sopstveni loš ukus. A mogu se ti objekti sasvim lepo ukrasiti i tako da svetlost ne sija u nebo. Postoje odlična rešenja, koja su elegantna i svakako jeftinija. Ovako, razvijamo kič kulturu. I to još plaćamo. Ugasite sijalicu. (pritisnite dugme dole).

 iss