Novi Sad, Liman, veliko naselje, gotovo u centru grada i nekoliko fotografija na kojima se vidi kako sve to izgleda u jednoj sobi na prvom spratu. A tako je i u drugim ulicama.

Svetlosno zagađenje soba 01
Ponoć je. Tako kaže sat iako se to ne vidi.

Svetlosno zagađenje soba 02
Noć je, ovde treba dete da spava.

Svetlosno zagađenje soba 03
Stručna služba je postavila ovu rasvetu. Stručna?

Svetiljke su relativno nove, ali kao što vidite, svetle daleko iznad horizontalne ravni, te veliki deo svetla zapravo bacaju na fasade okolnih zgrada i prozore. Svetiljke su identične u celom kvartu. Na nekoliko njih sam čak video da se neko od stanara penjao i crnom farbom premazivao zaštitno staklo svetiljke, deo prema prozorima zgrade.

Svetlosno zagađenje ulica 01

Svetlosno zagađenje ulica 03

Svetlosno zagađenje ulica 04
Šta osvetljavaju ove sijalice? One samo remete odmor građana i rasipaju električnu energiju - koju mi plaćamo. 

Mi se sa problemom trenutno borimo teškim i tamnim zavesama, blago zatamnjenim staklima i roletnama. Ali ovo naravno nije rešenje ni za razbacivanje svetla, ni za razbacivanje električnom energijom, ni za smanjenje opšteg svetlosnog zagađenja.

Inače, problem svetlosnog zagađenja kod nas uopšte nije prepoznat, bar ne među širom populacijom. Moje spominjanje problema na različitim mestima, uglavnom se svodi na začuđene poglede, nerazumevanje i stav, "o čemu ti pričaš..."

Nama čak nije toliko problem jačina sijalica, već to što te sijalice svetle iznad horizontalne ravni, što su visoke i blizu zgrada.

Na brojnim mestima, viđam snažne LED reflektore usmerene horizontalno "da dalje dobace", što govori mnogo o stručnosti onih koji su ih postavljali. :(

Pozdrav,

Miroslav


U Sloveniji, Hrvatskoj i drugim evropskim zemljama zakonom se sprečava prekomerno osvetljavanje, jer je ono štetno i skupo. 


Ugasi bre tu sijalicu!