12 NKP Ne znamo net 31

Pod naslovom “Koliko ne znamo” tribina Instituta za fiziku u okviru inicijative “Nauka kroz priče” održana je u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u četvrtak, 28. novembra. Tribinu je moderirao Slobodan Bubnjević, urednik “Nauke kroz priče”.

BalazJedan od četvoro učesnika, dr Antun Balaž, rukovodilac Centra za izučavanje kompleksnih sistema Instituta za fiziku u Beogradu na početku tribine je govorio o stvarima za koje “znamo da ne možemo da ih znamo” posebno se osvrnuvši na takozvani Hajzenbergov princip. U nastavku je govorio o brojnim pitanjima na koja fizika nije još uvek odgovorila, i objasnio kako istraživači biraju kojim od njih će se baviti.

StojanovicDr Milana Stojanovića iz Astronomske opservatorije u Beogradu najviše interesuje da li će istraživači uspeti da pronađu nekakav oblik života van Zemlje. Osim toga, govorio je i o saznanjima do kojih su istraživači u oblasti astrofizike došli u skorije vreme i među njima izdvojio detekciju gravitacionih talasa koja je nagrađena Nobelovom nagradom 2017. godine.

TarasjevEvolucioni biolog. dr Aleksej Tarasjev sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” govorio je da je jedno od najvažnijih pitanja na koje još uvek nije odgovoreno – pitanje nastanka života. Objasnio je da postoji čitav niz mogućih scenarija, ali da se ni za jedan ne može do kraja sa sigurnošću potvrditi da je tačan. Mada se dr Tarasjev osvrnuo na mnoštvo problema na koje biologija nije pronašla odgovor, naglasio je da postoji i ono što biologija ne dovodi u sumnju.

MilojevicDr Miljana Milojević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu osvrnula se na pojedine epizode iz istorije traganja za veštačkim životom i inteligencijom i podsetila na ne tako novo filozofsko pitanje “Kada za mašinu možemo da kažemo da misli?”. Ona je na kraju istakla da relativnost znanja, kao i činjenica da mnogo toga ne znamo ne treba da nas obeshrabri i da saznanje treba pragmatički odrediti, dodajući da ljudi, kao biološka bića, saznaju ono što im koristi kao vrsti.


Pogledajte snimak tribine


Na tribini „Koliko ne znamo“ govorili su:

Dr Antun Balaž, fizičar, Centar za izučavanje kompleksnih sistema Instituta za fiziku u Beogradu
Dr Aleksej Tarasjev, evolucionista, Odeljenje za evolucionu biologiju Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”
Dr Milan Stojanović, astronom, Astronomska opservatorija u Beogradu
Dr Miljana Milojević, filozof, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, “Nauka kroz priče”.

Pročitajte više o programu tribina: http://naukakrozprice.rs/tag/tribine/

Pozivnica Tribina Koliko ne znamo

Koliko ne znamooliko ne znamo - najava tribine 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...