1. Grad Cukuba

SL1_480

Cukuba (kliknite na sliku)

Cukuba (つくば市, Tsukuba-shi, shi znači grad ili opština) je jedan od manjih gradova u Japanu, sa oko 200.000 stanovnika. Japan kao država je podeljen na veliki broj prefektura (県, ken) plus nekoliko specijalnih oblasti (Tokijo, Kjoto, Osaka). Cukuba se nalazi u prefekturi Ibaraki (茨城県), koja nije daleko od prestonice Japana. Od centra grada do čuvene tokijske četvrti Akihabara, stiže se za 45-60 minuta TX (Tsukuba Express) železničkom linijom. Vozovi idu na svakih 15ak minuta, a kašnjenje je obično u granicama razlike između vremena koje pokazuje moj sat i sat na zidu u stanici, tako da je transport veoma efikasan.

DSCN2220_480

Tsukuba Express (kliknite na sliku)

Osim toga što je mali, grad Cukuba nema značajnu istoriju iz perioda pre Drugog svetskog rata. Spada u novije gradove, nastale spajanjem nekoliko sela, ali se po jednoj stvari izdvaja u red neobičnih gradića: u njoj se nalazi veliki broj naučnih instituta. Zbog toga nosi nadimak Science City: jedan od instituta JAXA-e, institut za fiziku plazme, elementarne čestice, nuklearnu fiziku, materijale, pa čak i centri za proučavanje reakcije građevinskih materijala na prirodne nepogode, poput zemljotresa i požara. U jednom takvom centru sam video kako izgleda testiranje konstrukcije visoke 30 metara na periodično dejstvo sile sa bokova, što simulira zemljotres.

Nekih 15 kilometara od centra grada nalazi se planina Cukuba. To je jedno od najlepših mesta koje sam posetio u životu. Popeo sam se 4-5 puta i išao 2 puta biciklom. U Japanu su sela i gradovi gotovo spojeni pa je česta pojava da biciklističke staze prate lokalne i regionalne puteve desetinama kilometara, što omogućava veliku slobodu i bezbednost u putovanju biciklom. Obično se stigne za oko sat-dva do tamo, a penjanje traje ne više od sat ipo. Povratak je, naravno mnogo lakši: obično treba oko 40 minuta. Na planini se inače nalaze i dva transpotna sredstva koja vode do vrha: velika žičara i par vagona koji mimoilazeći se poput liftova, idu pravolinijski gore-dole pod prilično strmim uglom.

Na Cukubi se, što je obično u Japanu, nalazi šinto hram, što se na japanskom zove đinđa (神社), pa se stoga ovaj zove Cukuba-đinđa. U pitanju je najstarija religija na ovim prostorima, vezana za duhove prirode i kult predaka. U japanskom jeziku postoji reč 神 (kami) koja se obično prevodi kao bog, ali u suštini znači nešto kao duh, što može ali ne mora biti božanstvo; kami su deo bogate japanske mitologije. Ne postoji vrhunski, svemoćni bog, a čak i čovek ili demon može posmrtno steći „status" kamija. Tako se, na primer, Kanon (観音), koji je nekada davno možda bio čovek, poštuje kao kami, kome su podignuti i posvećeni mnogi hramovi. Kanon je inače reč od koje vodi poreklo naziv velike japanske kompanije Canon. Slično postoji i Ebisu, kami sreće, po kom se danas zove jedno pivo (Yebisu), Tenjin, koji je bio učenjak i danas se poštuje kao kami učenja, itd. U centru Tokija se nalazi čuveni Međi-đingu (明治神宮), šinto svetilište podignuto u znak sećanja i poštovanja prema carskoj dinastiji Međi, u čije vreme se Japan otvorio prema svetu i započeo dinamičnu modernizaciju.

DSCN1400_480

Cukuba šinto hram (kliknite na sliku)

Od modernijih građevina, u Cukubi se nalazi naučni park Ekspo. U njemu je svakako najinteresantniji planetarijum sa kupolom od oko 25 metara! Pored se nalazi i „maketa" rakete, a duž staze koja vodi ka centru grada poslagane su velike figure koje simbolišu planete Sunčevog sistema, na udaljenostima koje su u relativnoj razmeri koja odgovara stvarnosti.

DSCN1244_480

Expo Centar noću (kliknite na sliku)

 

2. Univerzitet u Cukubi

http://www.tsukuba.ac.jp/

DSCN1376_480

Univerzitet u Cukubi (kliknite na sliku)

Središte Naučnog grada je univerzitet (筑波大学, Tsukuba daigaku). Inače, zanimljivo je to što se grad Cukuba piše つくば (Tsu-ku-ba), originalnim japanskim slogovnim pismom, dok se planina i univerzitet pišu tradicionalnim kineskim slovima (kanđi), kojima Cukuba izgleda ovako: 筑波 (Tsuku-ba).

DSCN1162_480

Sa Expo centra u Cukubi. Ploča sa slikom Jupitera je deo makete Sunčevog sistema - takve ploče su poređane u razmeri duž parka, slično onome što se radi na Letenki. (kliknite na sliku)

Univerzitet je izdužen u pravcu sever-jug i proteže se oko 4 kilometara. Osim prirodnih nauka, veoma je poznat i po sportskim rezultatima. Neki od džudista sa ovog fakulteta su učestvovali čak i na olimpijskim igrama! Na fakultetu postoji jedno dvadeset teniskih terena, bazen, teretana, 4-5 fiskulturnih sala, atletsko igralište, teren za rukomet, fudbal, bejzbol, i dugačka staza oko univerziteta duga oko 10 kilometara, na kojoj se često mogu videti studenti ali i stariji ljudi kako džogiraju. Na zimu se održava veliki maraton (40 km) pa se već na jesen mnogi uveliko pripremaju.

DSCN1393_480
Ispred Cukuba šinto hrama. Moj "razred" japanskog jezika - jedna veoma internacionalna slika. Pogodite koji sam ja na slici Smile. (kliknite na sliku)

Na fakultetu postoji nekoliko menzi, tri ogromna doma (sa po 20 i više zgrada) gde studiraju momci i devojke sa svih kontinenata. Postoji Centar za strane studente u kom studenti mogu besplatno da pohađaju časove japanskog jezika, a tamo obavljamo i sve što nam treba u vezi sa dokumentacijom za strane državljane. To je jedno od retkih mesta u Cukubi gde možete da koristite engleski, pošto ga masovno ne razumeju! Japan je zemlja u kojoj čak i da besprekorno govorite engleski, to vam ne pomaže mnogo u svakodnevnom životu.

Nastaviće se...

Author: Dragan Salak

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...