spacebeerGotovo da i nema čovjeka koji nije barem probao okus pive. Posljednjih godina industrija proizvodnje piva se toliko razvila te je pivo (kod nas) dobilo i status "prehrambenog proizvoda". Sportska i druga događanja nakon povlačenja duhanske industrije gotovo da su neizbježno oplemenjena pivskim reklamama. No što kada je pivo pomalo neuobičajno - primjerice kada je riječ o svemirskom pivu?

Japanska tvrtka Sapporo i sveučilište Okayama u suradnji s tamošnjom svemirskom agencijom (JAXA) američkom NASAom i Ruskim istraživačima krenuli su u zabavni poslovno-istraživački i medijski projekt svemirskog piva pod nazivom Sapporo Space Barley.

Na međunarodnu svemirsku postaju dopremljeni su uzorci gotovog piva ali i biljaka koje se koriste u njegovoj proizvodnji. Sada se svemirsko pivo nalazi na Zemlji a japanci su odlučili dati šansu 250-torici sretnika koji će imati priliku kupiti svemirsko pivo po cijeni od stotinjak kuna za bocu. Prije Božića biti će izabrano 60 novih sretnika. Popiti gutljaj svemirskog piva za predstojeće blagdane ipak će biti pravi raritet.

Povodom špekulacija kako se svemirsko pivo razlikuje po svojoj kakvoći i okusu od piva u cijelosti proizvedenog i "odležanog" na zemlji glasnogovornik kompanije Sapporo Yuki Hattori izjavio je slijedeće: Nema nikakove razlike ni u okusu ni u sastavu svemirskog ili zemaljskog piva! Nakon provedenih ispitivanja u laboratoriju ustanovljen je identičan kemijski sastav oba piva.

Svi sudionici ovog zanimljivog projekta i nadalje će raditi na njemu, a amerikanac Ian O'Neil predložio je da se u skoro vrijeme umjesto zemaljskih stabiljki i vode koriste one uzgojene na ISSu a voda da se izuzme iz uređaja za reciklirani urin na ISS. Tada će to biti pravo svemirsko pivo!

Istraživački dio ovog pomalo medijskog projekta vodi Manabu Sugimoto s Okayama University u Japanu a sve zajedno dio je i Ruskog programa za istraživanje "biljnih vrtova" u svemiru.

Na lutriji možete sudjelovati putem ovog linka www.sapporobeer.jp/spacebarley/index.html . Nažalost materijal je na Japanskom te ćete morati pronaći nekog tko zna čitati i pisati na tom dalekoistočnom jeziku.

Iako na prvi pogled ovakove "igrarije" izgledaju neozbiljno moram imati na umu da čovjek planira u ovom stoljeću kolonizirati Mjesec. Nakon toga slijedi Mars ili neko treće nebesko tijelo. Letovi svemirskih brodova s ljudskom posadom diljem Sunčeva sustava prije ili kasnije postati će stvarnost. U tom trenutku te će te tehničke tvorevine postati dom za pripadnike naše vrste. Popiti gutljaj pive ili spremiti salatu s biljkama uzgojenim u svemiru neće više biti samo egzotika već nužnost čovjekova boravka u svemiru.



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...