12. juli. 2010.

Menhetenhendz
Pogled niz 42nd Street ka zapadu, u 8:23 sati 13. jula 2006. Fotka pokazuje da je Sunce poravnato sa sredinom ove najpoznatije ulice u Njujorku, a mnogi smatraju i u svetu. Zapravo, Sunce se već malo pomaklo udesno – u sredini je bilo 12. jula.

Čitam danas u njujorškim vestima: „Građani su se ponovo susreli sa Menhetenhendžom!“ Koji li je to đavo zadesio vrle njujorčane? I kakva je uopšte to reč?? Nikad čuo za nju.

O čemu se radi?

Prevrnem enciklopedije (sve)znanja i nađem: radi se o neobičnom i retkom gradskom fenomenu, kada je moguće posmatrati izlazak i zalazak Sunca duž glavnih menhetenskih ulica orijentisanih istok-zapad. Ova neverovatna pojava za njih, koji Sunce mogu da vide samo kad odu van grada, obično je moguća samo dva dana u godini koja su podjednako udaljena od letnje dugodnevice (solsticijuma)[1]. Ove godine, kao i najčešće do sada, to se prvi put ove godine dogodilo 30. maja i danas ponovo. Izlazak Sunca jutros je mogao da se vidi na kraju svih menhetenskih ulica tačno u 8:24.

Naziv ovog fenomena skovao je 2002. godine astrofizičar Neil deGrasse Tyson, i treba da nas asocira na svetski poznat Stounhendž na jugu Engleske. Na tom drevnom svetilištu (ili opservatoriji?) Sunce se već milenijumima poravnava sa određenim megalitima prilikom svakog solsticijuma.

Isti fenomen će se u Njujorku ponoviti i prilikom zimske dugodnevice, najčešće 5. decembra i 8. januara.

Isti fenomen se uočava i u Torontu (25. oktobra i 16. februara) i tamo ga zovi Torontohendž, ili u Čikagu, gde ga zovu Čikagohendž, itd.

Nešto se mislim: možda bi isti fenomen mogao da se uoči i negde u nekom od naših velikih gradova ... Samo, ko će to da vidi i zabeleži? Novinari, astronomi, studenti, đaci, penzioneri, navijači „Zvezde“? U zemlji gde mnoge superbitne stvarti prolaze nezapaženo, ko je lud da se bakće sa takvom sitnicom kao što je Sunce! Jedino možda ako bi to nekako volšebno moglo da utiče na glasače ...




[1] Negde se kolokvijalno naziva i Midsummer, sredina leta, i astronomski gledano označava dan kad je severni vrh Zemljine ose najviše nagnut ka Suncu – pod uglom od 23°26’. Tog dana je na severnoj polulopti najduži dan, a na južnoj najduža noć. Ove godine, to je palo 21. juna u 11:28.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 3 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 3 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 8 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 14 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...