Najviše volim da čitam američke novine u ovo doba godine. Dan zahvalnosti je prošao (ćurke su ponovo doživele pomor epskih razmera), a zima i tamo dolazi brzim koracima. Ali ono što me zabavlja u njihovoj štampi je obilje ideja, koje kao i godišnja doba, dolaze i odlaze.

Svakog dana se u Americi na netu pojavljuje na hiljade ideja kako zaraditi milione dolara. Neke ideje su smešne, neke bizarne, neke praktične, a neke u fazi provere ... Ono što mene fascinira jeste način na koji se odabiraju one koje će (eventualno) „proći“ – narod jednostavno glasa! Prikazaću nekoliko favorita od petnaest koji su ušli u najuži izbor novih ideja. Neke ideje su čudo, a neke klasične potrošačke zamke.

Na 15. mestu je lampa koja čita misli – menja boju u onu koju zamisliš! Tačno 66,1% čitalaca smatra ovo za brilijantnu ideju. Radi se o Mind Lamp na električni pogon, koja košta \(189. Ona na raspolaganji uma 8 boja, a na kraju će svetleti u boji na koju najčešće misliš. Kako se to postiže? Navodno, u pitanju je kvantni efekat, poznat pod nazivom elektronsko tuneliranje, ali “naučnicima još nije poznat tačan mehanizam, i predmet je daljih i opsežnih istraživanja”. [Sic!]

Ideju je lansirao Psyleron, kompanija koju čine članovi tima istraživača sa Princetona, iz Laboratorije za inženjersko istraživanje anomalija (PEAR).

i1 

Na 13. mestu je robotizovani automobil koji vozi umesto tebe. Za to je glasalo 73,5% čitalaca. Ideju je tajno kreirao i testirao Google, a sadrži auto kojim automatski upravlja inteligentni softver, zajedno sa kompjuterom u prtljažniku.

Takvi automobili čak imaju i svoju „ličnost“, jer su neki programirani da voze „pažljivo“, dok drugi voze „agresivno“. Google kaže da njihov „auto koristi video-kamere, radarske senzore i laserske merače udaljenosti da bi ’video’ saobraćaj ispred sebe, kao i detaljne mape (koje dobijamo ručnom vožnjom) za navigaciju.“

Google tvrdi da je dokazano da kompjuteri manje greše od ljudi u ogromnoj većini klasičnih situacija u saobraćaju. Uz to, preciznost, brze reakcije i svesnost u vožnji uticaće i na smanjivanje potrošnje goriva, a ne samo na očuvanje života učesnika u saobraćaju.

i2 

Na 11. mestu je je već stara ideja, ali očigledno uvek aktuelna: olovka sa USB drajvom koja sve što napišeš snima i pretvara u govor. Za ovu ideju je glasalo 76,3% čitalaca.

Radi se o Pulse Smartpen, strašnom oruđu od \)149, koje naš rukopis i audio zapis može da transformiše u interaktivni Flash video, koji se naziva pencast, koji može da se ubaci u bilo koji vebsajt.

Olovka ima mikrofon i ugrađeni zvučnik za audio snimanje. Takođe ima i malu kameru koja snima sve što zapišeš ili nacrtaš. Sve to ide u 4 GB memorije i kad zatreba, zakačiš se preko USB-a za kompjuter, iPhone ili iPad i prebaciš sve fajlove u PDF ili kako već želiš. Olovka uvek i jednostavno može da se aplouduje preko Interneta, što je čini malim ali snažnim alatom.

Ideju je lansirala firma Livescribe.

[Pouzdano znam da je ovu ideju još pre više decenija lansirao, pa čak i napravio prototip, naš veliki naučnik i propagator nauke dr Vladimir Ajdačić sa kolegama.]

i3 

Da 10. mestu je moj favorit: tegla za euro-krem (ili neki američki pandan) koja ima poklopce sa obe strane – da bi se lakše omazali i najmanji ostaci! Za ovu inovaciju je glasalo 77,7% mojih istomišljenika.

Ovu ideju je lansirala tvrtka Sherwood Forlee. Nadaju se da će i poslednji ostaci kikiriki-putera biti ovako dostupni svakom predškolcu.

 i4

Na 9. mestu je free dodatak za tačskrin koji predviđa koji taster ćeš sledeći pritisnuti i baš njega ti unapred poveća. Za ovu ideju-olakšicu glasalo je 77,9% Amerikanaca.

Radi se o free programčiću ThickButtons za Android mobilne telefone. Dok kucaš po virtuelnoj tastaturi, program predviđa sledeće moguće slovo i uveća ga, dok ona slova koja su manje verovatna smanjuje. Na žalost naših srednješkolaca, ova pogodnost je za sada predviđena samo za američko tržište.

Ideju je dao Rus Dmitrij Lisicki.

i5 

Na 8. mestu je nešto iz mode: kako nositi jedne letnje japanke a da svi misle da ih imaš na desetine? Jednostavno: kupiš tračice na čičak i menjaš!

Za ovaj trik je glasalo 77,9% čitalaca.

Radi se o sandalama FlipFlops sa kajšićima na „čičak“ („Velcro“). Devojke i žene samo treba da kupe jedan par sandala i pregršt tračica koje mogu da menaju po želji i potrebi. Sandale koštaju \(35 a dodatne trake još \)12.

Na ideju je još pre 10 godina došla tada 16-godišnja Lindsay Phillips, u okviru školskog programa. Danas ima kompaniju sa 35 zaposlenih.

 i6

Na šestom mestu je mašina za veš koja umesto vode koristi male kuglice za uklanjanje mrlja. Njih 81,7% je smatralo da je ovo brilijantna ideja.

Sama mašina izgleda normalno: napuniš je vešom, pustiš je da radi, i na kraju da iscentrifugira. Međutim, umesto vode, male najlonske kuclice upijaju nečistoću. Skidaju fleke u širokom dijapazonu – od crvenog vina i hemijske olovke do rđe i blata. Pogledaj demonstraciju rada.

Ideju je lansirala kompanija Xerox Ltd. Oni tvrde da se kroz uštedu vode (uštedi se i do 90%), deterdženta i struje može uštedeti i do 30% dolara. U to je uračunata i cena kuglica.

i7 

Konačno, na prvom mestu, sa 91,5% glasova, našao se uređaj pokretan samo pokretima koji služi za punjenje telefona u džepu!

Uređaj je nazvan nPower PEG i predstavlja laganu spravicu koja koristi kinetičku enegriju koju stvaramo dok trčimo, hodamo, igamo, vozimo bajk, pa čak i dok se smejemo da dopuni nama najdraži uređaj.

Ideju je predložila kompanija Tremont Electric, LLC.

 i8

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...