4. avgust. 2011.

rodijum
Rodijum (fotografija iz Wikipedije*)

4 – Predstavlja broj elemenata koji su postojali 3 minuta nakon Velikog praska. Zbog ekstremnih temperatura, vodonik, helijum, litijum i berilijum su postojali samo u vidu golih atomskih jezgara. Tek nekih 300.000 godina kasnije, stvari su se dovoljno ohladile da bi mogli da nastanu atomi.

117 – Atomski broj (koji pokazuje broj protona u jezgru) ununseptijuma (Uus), najnovijeg elementa u periodnom sistemu. Otkriven u vidu šest atoma u ruskom ciklotronu U400 aprila 2010. godine, to je peti elemenat koji je otkriven u poslednjoj deceniji. „Teškaš“ periodnog sistema, ununoktijum (Uuo) (sa 118 protona), sintetizovan je 2006. u američkoj laboratoriji Lawrence Berkeley.

8 х 1024 – Vreme poluraspada, dato u godinama, telurijuma-128, najduže je među svim radioaktivnim izotopima. Berilijum-13 traje samo 2,7 х 10-21 sekund. Kalijum-40, sa vremenom poluraspada od 1,3 milijarde godina, pomaže da se datiraju geološki uzorci, sa ugljenikom-14, sa poluživotom od 5.730 godina, lako može da se utvrdi starost organske materije, kao što su kosti ili drvo.

130.000.000 – Broj godina tipičnog atoma broma u okeanima, što je najduže od svih elemenata. Prosečan atom kalaja, jedan od najreaktivnijih elemenata u okeannima, provede tamo samo pet godina.

72 – Rasprostranjenost atoma vodonika u univerzumu, ako se gleda procenat ukupne težine. Za njim dolazi helijum, sa 26 procenata, i kiseonik, sa 1 procentom. Na Zemlji, kiseonik je najrasprostranjeniji i u kori (46 procenata) i u okeanima (86 procenata). Elemenat 91, protaktinijum, i 86, astatin, nalaze se među najređim na planeti – ukupne rezerve astatina na Zemlji ne premašuju 30 grama.

\(2.500 – Tolika je trenutna cena unce rodijuma (Rh), najskupljeg elementa na Zemlji. Koristi se u juvelirstvu, laboratorijama i za svećice za avione. Sledeći na toj listi su platina (\)1.544 za uncu), zlato (\(1.243) i iridijum (\)750).


BROJEVI: Nepoznati, od DNK do moždanih ćelija
BROJEVI: od okeana do generatora kiseonika
BROJEVI: Elementi, od najnovijeg do najskupljeg

*  This photo was taken by Alchemist-hp. If you use one of my photos, an email (account needed) or a message or direct to: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. would be greatly appreciated. In print media please add my name, which you get by mailing me. A specimen copy would be welcome. Other licensing terms can get discussed, too.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: